Stefan Sauks ilska – efter konflikten med Försäkringskassan: ”Svenska medborgare lider”

Skådespelaren Stefan Sauk har tidigare riktat hårt känga mot Försäkringskassan.

Nu har han själv fått avslag efter att ha gjort en höftoperation i Belgien.

– Det är helt fel eftersom alla patienter i Sverige har rätt att få sin vård bekostad av det allmänna, säger han till Aftonbladet.

Stefan Sauk har tidigare i en debattartikel uppmanat till att ett patientuppror, efter att ha riktat hårt kritik mot Försäkringskassan.

”Sanningen är att Försäkringskassan driver en hård och aktiv kamp mot oss patienter i domstolarna, helt i strid med EU:s patientrörlighetsdirektiv. Myndigheten vrider och vänder, bänder och skarvar – allt för att neka patienter rätt till ersättning. Myndigheten vägrar acceptera domar som går dem emot och hittar hela tiden nya argument för att slippa betala.”, skrev Sauk tidigare i Expressens debattartikel.

Stefan Sauk
Stefan Sauk riktar nu hård kritik mot Försäkringskassan. Foto: Magnus Norden/Wikkicommons

Avslag efter höftoperationen utomlands

Nu har skådespelaren fått nog.

Efter att ha fått avslag på att få ersättning efter en höftoperation i Belgien där han gjorde en insättning av ytersättningsprotes, riktar han återigen skarp kritik mot Försäkringskassan.

I mars förra året fick han beskedet att de avslog hans förfrågan och skådespelaren överklagade då beslutet.

Operationen kostade 146 000 kronor.

Nu fastslår Förvaltningsrätten Försäkringskassans beslut.

”Det är såklart för jävligt även om det var förväntat. Förvaltningsdomstolen är bara Försäkringskassans förlängda arm”, skriver Stefan Sauk i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt domen yrkar Stefan Sauk i första hand att han ska beviljas ersättning för kostnaderna för vården i Belgien, och i andra hand att han ska beviljas ersättning motsvarande kostnaderna för den vård som han skulle ha fått i Sverige, skriver tidningen.

Försäkringskassan
Stefan Sauk menar att Försäkringskassan får svenskar att lida till följd av deras hårda beslut. Foto: TT

Stefan Sauk om beslutet: ”Helt fel”

Men för att det ska ske krävs att han skulle ha haft rätten att få vården bekostad av det allmänna om vården hade tillhandahållits i Sverige. Något Försäkringskassan menar att Stefan Sauk aldrig skulle få.

”Förvaltningsrätten anser att det framgår av utredningen att operationer som innebär insättning av ytersättningsproteser inte erbjöds i Stefan Sauks hemregion vid tidpunkten då han genomgick operationen på grund av vissa risker för komplikationer”, står det i domen.

Nu svarar Stefan Sauk på Försäkringskassans beslut.

”Det är helt fel eftersom alla patienter i Sverige har rätt att få sin vård bekostad av det allmänna. Sen när skulle vi inte ha det? Och den här vården tillhandahölls i Sverige vid den tidpunkt jag genomförde min operation i Belgien. Men Försäkringskassan gör allt för att slippa undan sitt ansvar och svenska medborgare lider”.

Vad tycker ni om detta? Har ni förtroende för Försäkringskassan? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.