Stephen blev djurvännen ”Pelle” med hela Svenska folket för 56 år sedan – så här ser han ut idag

Han slog igenom som Pelle, den djurälskande lilla pojken, i Vi på Saltkråkan. Han var den ohändige farbror Melkers son, den förtjusande Malins lillebror och Tjorvens kloka kompanjon i alla tokiga upptåg. Stora som små.

Men efter åren som älskad barnstjärna i ”Vi på Saltkråkan” sadlade han om och bytte karriärsbana.

Så vem var den lilla pojken som spelade Pelle egentligen? Och hur ser han ut idag?

Foto: TT

Här är svaret.

Vad hände med Pelle i Saltkråkan?

Tv-serien Vi på Saltkråkan blev snabbt en favorit i det svenska folkhemmet på 60-talet och har fått flera generationer att glädjas åt livet i skärgården. Alltid med lika stora delar glädje och sorg.

Än idag minns vi karaktärerna med värme. Tjorven, den busiga med hunden Båtsman hack i häl, storasyskonen Teddy och Freddy, listiga Stina, bedårande lilla Skrollan som alltid försvinner och Pelle  – Pelle Melkersson, 7 år, med de stora vänliga ögonen som presenteras som ”världens djurvänligaste lilla kille”.

Och ja, djurvän det var han allt. Oftast gick han omkring med sin svartvita kanin Olle under armen och värnade lika mycket om allt djurliv på ön. Ibland vårdade han getingarnas bo för att nästa dag slåss för rävarnas rätt att leva.

Lämnade skärgården bakom sig

Pojken som spelade Pelle heter egentligen Bernt Stephen Lindholm, född 27 december 1954 i Solna i Stockholms län. Han deltog i alla säsonger av serien samt två långfilmer, men när sista filmen var inspelad lämnade han Skärgården och skådespeleriet bakom sig.

Foto: Gunnar Lantz, TT Pontus Lundahl, TT.

Sedan dess har Stephen Lindholm utbildat sig till journalist och har arbetat på tidningen Kommunalarbetaren sedan 1980-talet. Han har också varit ordförande i Journalistförbundets Yttrandefrihetsgrupp och med i förbundsstyrelsen perioderna 1989-1998 och 2008-2018.

Idag är han 65 år och bor ute i Saltsjö-Boo i Stockholm med sin fru Charlotta Grönwall Lindholm. Han har två döttrar och är dessutom adoptivfar till TV-kocken Leila Lindholm.

Stephen blir fortfarande igenkänd på stan och det har hänt att han förberett en massa vassa frågor till makthavare men att allt tar en vändning när intervjupersonen plötsligt utbrister:

”Fast först måste du berätta om hur det var att spela Pelle!”, vilket bloggen Famous Kids skrivit om.

Riktar kritik mot filmbranschen

Nu har flera decennier passerat sedan serien filmades. Han minns tiden på ön som en rolig tid. Men för ett par år sedan kommenterade han filmernas kommersiella framgångar i Expressen och det var inte lika muntra ord.

– Om jag minns rätt så fick jag 40 000 kronor för en tv-serie och fyra filmer. Jag hörde en uppgift om att bara filmerna spelade in över 20 miljoner kronor världen över – på den tiden. Det hade väl kanske varit snyggt om man fått en del av det. Nu känner man sig lite utnyttjad”, sa Stephen Lindholm då

Tjänar några hundralappar

Idag tjänar han några hundralappar om året på serien om han har tur, men det är ingenting han orkar bry sig om idag.

– Det känns inte meningsfullt att dra i gång några processer nu. Det är bara att konstaterar att vi fick väldigt lite betalt och jag hoppas att barnskådespelare i dag får bättre betalt och att de är mer medvetna om sina rättigheter, säger han till Aftonbladet.

Tack för alla minnen och oförglömliga stunder från SaltkråkanVi saknar verkligen Pelles godhet i rutan.

Dela gärna artikeln så att fler få ta del av Pelles liv idag.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required