Stina sökte någon att trädgårdspyssla med – fann en vän i Astrid, 80: ”Kan ta ett glas vin och prata om livet”

Stina Nygrens intresse för att plantera och påta i trädgården ledde till en oväntad vänskap med Astrid, som är över 80 år gammal. Trots att Stina och Astrid tillhör helt olika generationer så ses de ofta och gör allt från att pyssla i Stinas trädgård till att äta middagar ihop. Nu hyllar Stina sociala medier som förde dem samman.

– Det föll sig rätt naturligt att även ta ett glas vin tillsammans på verandan och prata om livet, säger Stina Nygren till Newsner. 

Stina Nygren älskar trädgårdsarbete, men då hon inte har någon egen trädgård eller kolonilott kom hon på att hon kunde erbjuda sin hjälp till någon som har en. På det sättet kunde Stina få hålla på med det hon tycker om, samtidigt som hon gör nytta hos någon. 

Foto: Stina Nygren

Tipsades om en äldre kvinna som behövde hjälp

Stina slog slag i saken och skrev ett inlägg i en tjejgrupp på Facebook. 

– I början av våren 2021 skrev jag ett inlägg i gruppen heja livet om att jag sökte en trädgård att pyssla i, gärna där en äldre person behövde lite extra hjälp. Jag fick massvis med respons, mer än jag kunde tänka mig. Flera tipsade om olika sätt att nå äldre på, vissa erbjöd mig sin trädgård/kolonilott.

Det dröjde inte lång tid innan Amanda, en av gruppens medlemmar, tipsade om en äldre kvinna i Bromma. 

– Jag nappade på det eftersom jag gärna ville dela intresset med någon som har viljan för trädgårdsarbete, men där åldern står i vägen. Min tanke var att jag kunde uppfylla mitt behov av att få utföra trädgårdsarbete, vilket ger mig harmoni i vardagen. Samtidigt som jag hjälper någon att underhålla dennes trädgård, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag såg även fram emot att lära mig en hel del om trädgårdsarbete av den äldre personen, och att det förhoppningsvis skulle finnas ett socialt utbyte, säger Stina till Newsner. 

Stina och Astrid. Foto: Amanda Egilson Hallgren

Dricker vin och pratar om livet

Stina fick Astrids telefonnummer, och de bestämde att Stina skulle komma ut till Astrids och makens kolonistuga en till två gånger i veckan. 

Det visade sig att de olika generationerna hade mer gemensamt än bara trädgårdsarbete. 

– Jag tror att vi både märkte snabbt att vårt gemensamma intresse för trädgårdsarbete var stort, vi är båda väldigt noggranna och har svårt att sluta när vi väl är där. Vi har bollat idéer, delat kunskaper och det föll sig rätt naturligt att även ta ett glas vin tillsammans på verandan och prata om livet. Så sommaren har inte bara inneburit trädgårdsarbete utan även vin, middagar och massor av skratt, säger Stina till Newsner.

En hjälp i pandemin

Stina är tacksam för den vänskap hon funnit i 80-åriga Astrid. Då inget varit möjligt utan sociala medier så har hon skrivit ett inlägg och tackat för all hjälp som förde dem samman. 

– Jag kan bara föreställa mig hur sorgligt det måste kännas när man kommer till åldern och inte orkar att ta hand om sin trädgård, samtidigt som man eventuellt är mer socialt isolerad på grund av pandemin, säger hon till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required