Stina Wollter öppnar upp sig om skuldkänslorna efter systerns död: ”Möblerade om mig på insidan”

Sommarpratet i P1 får Stina Wollter som värd den 26 juni. Men inte för att prata om kroppsaktivism och feminism som man kanske trodde.

Hon kommer att prata om döden, sorgen och hennes systers bortgång, enligt sajten Allas.

Stina Wollter kämpar för feminismen och kroppsaktivismen och mot hatet. Hon har kanske blivit mest känd för sina underhållande videos och bilder på Instagram där hon hyllar människokroppen, trycker på budskap om ”fin som du är” och dansar för allt vad livet är värt.

Men i hennes sommarprat i P1 i sommar ska hon inte fokusera på sina budskap om kroppsaktivism och feminism. Hon avslöjar att det blir ett prat om sorg, kärlek, död och läkande. Och om ett möte som satt djupa spår inuti henne.

Avvisade sin syster innan hennes bortgång

Det var 1992 som Stinas syster Ylva gick bort i sviterna av anorexi och diabetes. Dessförinnan hade systrarna haft kontakt i fyra månader, men de här månaderna satte spår och skuldkänslor i Stina som hon nu vill prata om. Det jobbigaste var att Stina avvisade sin syster in i det sista.

– När min syster talade om för mig att hon skulle dö så valde jag att inte lyssna. Jag avisade henne sista gången vi pratade, och i och med det fick jag aldrig veta vad hon ville säga till mig, säger Stina Wollter till Allas.

Stina om skuldkänslorna: ”Möblerade om mig på insidan”

Mötet satte sina spår.

– Det var en relation som bara varade i fyra månader, men som på ett vidunderligt sätt möblerade om mig på insidan och förändrade ganska så mycket. Det handlar om ett möte med en döende människa som tog med mig i sina förberedelser och gav mig möjligheten att vara med på ett sätt som jag tidigare inte kunnat vara på grund av rädsla.

Uppmanar till mer prat om döden

Stina Wollter uttrycker för sajten Allas att hon vill uppmana människor till att prata mer om döden – därför ska hon fokusera på dessa delar i sitt sommarprat.

– Döden har mer eller mindre rationaliserat bort. Men det här mötet tvingade mig att förhålla mig till den på ett helt annat sätt än jag tidigare gjort.

Vad tycker du om Stina Wollters sommarprat?