Stjärnkockens utspel: ”Vi äter inget kött om 50 år”

Meningarna går skilda åt när det gäller hur vi på bästa sätt gör klimatsmart mat. Om det krävs att vi alla blir vegetarianer eller fortsätter äta kött.

Men för stjärnkocken Gustav Johansson är det självklart hur framtiden kommer se ut.

– Om 50 år äter vi inget kött i Sverige. Lika lite som vi kör fossildrivna bilar, säger han till Aftonbladet.

Att tänka på det bästa för klimatet genom att resa smart och med onödiga miljögifter, är något som vi tänker på allt oftare.

Men lika viktigt är det för oss och kommande generation att också tänka smart kring våra matvanor för klimatet.

För stjärnkocken Gustav Johansson är det självklart att sedan flera år tillbaka vara vegetarian, något som han inte alls ser som något utmaning till att hitta bra varor för dig själv och miljön.

– Barnfamiljer äter nog färs ett par gånger i veckan, köttbullar, köttfärsås, tacos. Om du byter till vegofärs har du redan dragit ner familjens köttkonsumtion med en tredjedel. Korv stroganoff är också poppis. Byt till vegokorv så är ni nere på hälften, säger han till Aftonbladet.

View this post on Instagram

Hej på er! Sjukt kul att så många är här nu och följer med på min jakt efter jävligt god vegomat! På bara ett år har vi blivit nästan 20 000 fler här på IG! ?✌?Jag tänkte att det kunde vara på sin plats att säga hej och presentera oss för varandra. Jag heter Gustav och driver Jävligt Gott. Med mig har jag @lindafodor1 som är min högra hand och som sköter mkt behind the scenes. Vi bor bägge i Sthlm. Jag fyller 32 nästa vecka och har två barn, en snart 13 årig bonusdotter och ett 5,5 årigt yrväder som jag själv varit med och alstrat. Jag och min sambo har varit ihop i 10 år och vi har varit förlovade i 7.? Jag har bott i Sthlm i snart 12 år och är uppvuxen i Borlänge. Utöver att laga och konsumera växtbaserad mat av alla de slag så älskar jag musik, politik, att träna och att hänga med min familj. Typ. Och långa skogspromenader. ? Vem är du?

A post shared by Gustav Johansson (@javligtgott) on

Stjärnkocken om inställning kring vegetarisk kost: ”Drivs av unga kvinnor”

Även inställningen till vegetariskt kost behöver ändras, säger han.

– Vegotrenden drivs av unga kvinnor som gillar sallad. Men väldigt många gillar inte sallad. Jag är fortfarande samma köttälskande hamburgerkille som förr. Pad thai är jättegott men jag vill inte äta det varje dag och jag tror inte att jag är ensam om det. Det är samma med transporterna. Folk byter gärna sin bensindrivna bil till en snygg, snabb elbil – men få vill börja åka kollektivt eller cykla i stället. För de flesta är pad thai som att ta bussen.

Men finns det en framtid där även kött finns fortfarande kvar ställer sig Aftonbladet. Det har Gustav självklart ett svar på tal om.

– Om 50 år äter vi inget kött i Sverige. Lika lite som vi kör fossildrivna bilar.

Vad tycker du om det? Tänker du klimatsmart kring dina matvanor? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.