Stödet för SD rekordhögt – på väg att gå om Socialdemokraterna som Sveriges största parti

.

Sverigedemokraterna når rekordnivåer – och hotar nu Socialdemokraterna om platsen som Sveriges största parti.

Detta enligt en ny opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

Förra veckan presenterade den Socialdemokratiskt ledda regeringen höstbudgeten.

Nu – en vecka senare – kommer ett mardrömsbesked för S.

Partiets position som Sveriges största är hotad. Efter att i valet 2018 ha landat på 28,26 procent, skulle S i dag få 23,9 procent av väljarstödet, visar en ny opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

Socialdemokraterna har i decennier cementerat positionen som Sveriges största i riksdagsvalet, även då partiet inte haft regeringsmakten. Men nu är den positionen alltså hotad – av Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna riktar hård känga mot Stefan Löfven i en debattartikel. Foto: Shutterstock

– SD hämtar framför allt väljare från Moderaterna. Väljarna uppfattar att SD har tydligare besked i viktiga frågor, som rör skjutningar och gängkriminalitet. Det har vi sett i tidigare mätningar och den diskussionen har fortsatt, säger Karin Nelsson på Inizio, till Aftonbladet.

SD skulle i dag få 22,4 procent av rösterna enligt Aftonbladet/Inizio – alltså ”bara” 1,5 procent mindre än S. Det är högsta stödet SD hittills fått i en Inizio-mätning.

Foto: Shutterstock

Regeringspartierna S och MP får tillsammans med sina budgetpartners Centerpartiet och Liberalerna 41,5 procent, medan oppositionen M, Kristdemokraterna och SD samlar 47,4 procent av stödet. Tillsammans med Vänsterpartiet får S+MP+C+L 50 procent.

2 097 intervjuer har genomförts i en webbundersökning från Inizio för att ta reda på resultatet.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.