Stödet för Socialdemokraterna ökar kraftigt – under coronakrisen: ”Förtroendet har ökat snabbt”

Stödet för både Stefan Löfven och Socialdemokraterna ökar kraftigt under coronakrisen.

Det visar ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Efter rekordlåga siffror i vintras börjar stödet för Socialdemokraterna och Sveriges statsminister Stefan Löfven att vända.

Enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop visar siffror att Socialdemokraterna nu är uppe i 30, 1 procent. Vilket är bra mycket över valresultatet 2018 med 28,3 procent.

Lena Rådström Baastad (S) menar att det är för tidigt att dra några slutsatser om varför förtroendet för partiet har ökat men tror att det kan ha ett samband med coronakrisen och hur regeringen hanterat situationen

– På samma sätt som det är för tidigt att utvärdera konsekvenserna av coronakrisen. Det absolut viktigaste just nu är att skydda människors liv och hälsa och att värna jobben, säger hon till Aftonbladet.

”Fokuserad på annat”

Enligt Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, är det de tidigare missnöjda S-väljarna som nu återvänder till partiet. Rösterna kommer även från Vänsterpartiet, Centern och Sverigedemokraterna.

– Opinionen har gått Socialdemokraternas väg under coronakrisen. Samhällskrisen har satt fokus på Stefan Löfven som statsminister snarare än som S-ordförande, som en samlande symbol, och förtroendet har ökat snabbt.

Men statsminsiterns själv imponeras inte av opinionsmätningar i nuläget och menar att sådana mätningar ändå går upp och ner.

– Jag är helt fokuserad på den uppgift vi har, att se till att Sverige tar sig genom den här krisen på bästa möjliga sätt. Det upptar mitt fokus, inte opinionsmätningarna, säger han till Aftonbladet.