Stöldliga sätter skräck i svenska bilister – nu varnar polisen ALLA

Tjuvar härjar på E4:an.

Bara under förra veckan ska tjuvar ha brutit sig in i 11 parkerade bilar längs med E4, mellan Gränna och Nyköping, enligt polisen.

– Det verkar eskalera och vi misstänker att det är samma personer som ligger bakom, säger Robert Nyström, analytiker på Brottssamordningen i region Öst, i ett pressmeddelande.

Semestertider innebär dessvärre även en möjlighet för tjuvar. Bara sedan början av juli ska polisen ha fått in 18 ärenden där tjuvar fräckt brutit sig in i semesterfirares bilar längs med E4:an. Förra veckan eskalerade det dock då elva fall rapporterades.

Det som är gemensamt för samtliga fall är att bilarna stått parkerade vid rastplatser längs med E4:an, mellan Gränna och Nyköping.

Enligt polisen är Löfstad slott mest drabbat, då hela sju fall anmälts under augusti.

I ett pressmeddelande skriver polisen att tjuvarna riktar in sig på bilar med mycket semesterpackning. Gärningspersonerna ska ha krossat en passagerarruta bak innan de tömt bilen på väskor, datorer och packning.

Det finns även fall där tjuvarna kan ha använt sig av en elektronisk utrustning, en form av störsändare, vilket gjort att bilen inte låst sig när ägarna tryckt på låsknappen.

Svart Saab kopplas ihop med stölderna på E4

Nu misstänker polisen att en svart Saab kombi 9-5 kan ha med brotten att göra.

– Förra måndagen såg ett vittne en svart Saab kombi 9-5, inte helt ny men inte jättegammal heller, som lämnade Gränna, en bensinmack vid Brahehus där man haft en sådan här stöld i bil. Dagen efter observerades samma bil i ett liknande ärende vid Påljungshage norr om Nyköping, säger Robert Nyström.

Foto: Shutterstock

Enligt polisen väljer gärningspersonerna ut en bil som står en bit bort på parkeringen, inte direkt framför exempelvis bensinmacken eller restaurang. De parkerar sedan sin egen bil bredvid innan de bryter sig in.

– Vi misstänker starkt att samma person eller personer åker fram och tillbaka mellan Gränna och Nyköping och gör de här brotten.

Polisens varning

Avslutningsvis kommer polisen med en varning till allmänheten. De som ska ut och resa längs med E4:an bör inte lämna några värdesaker i bilen, samt kontrollera att bilen faktiskt låser sig efter att man tryck på låsknappen.

När man parkerar bilen bör man även parkera den så att man ser den när man går in och äter. Skulle man se ett pågående brott ska man ringa 112.

Nu delar vi det här vidare så att ingen annan ska behöva råka ut för detta. Och förhoppningsvis åker tjuvarna fast!