STORT GRATTIS: Allan Svensson fyller 72 år – därför vägrar folkkära stjärnan gå i pension

Allan Svensson har underhållit svenska folket i såväl tv-rutan som på teaterscenen i decennier. 

Nu är det dags för skådespelaren att fylla 72 år – men ännu finns inga planer på att lägga ner karriären. 

I slutet på 70-talet slog en ung Allan Svensson igenom som hemmasonen Erik i ”Hedebyborna”. 

Sedan dess har skådespelaren skördat stora framgångar både i tv-rutan och på teaterscenen. 

Faktum är att Allan bestämde sig för yrket tidigt. Den 13 december 1969, närmare bestämt. 

Tillsammans med vännen Thomas skrev han allt från musik till olika sketcher och till slut satte de upp pjäsen ”Fisko 69”. 

Allan trodde inte att spexet var mycket för världen men i själva verket gjorde Allan och kompisen succé. 

– Det gick så himla bra den där kvällen, vi fick ett sånt gensvar. Då började jag verkligen jobba för att bli skådespelare, men det tog några år innan jag kom in på scenskolan i Göteborg.

I väntan på att komma in på scenskolan började han ta ströjobb som lagerarbetare, lastbilschaufför och telefonförsäljare. 

Allan Svensson om rollen som Gustav

Till slut kom Allan in på scenskolan och sedan dess har han medverkat i otaliga filmer, tv-serier och teateruppstänningar genom åren inte minst i ”Hassel”, musikalen ”Singin’ in the rain”, ”Maria Wern” och ”Gåsmamman”. Han har dessutom gjort rösterna till både Obelix och Emil i Lönnebergas pappa Anton. 

Men den roll som etsat sig fast ordentligt hos svenska folket är den när han spelar den bakåtsträvande brevbäraren Gustav i ”Svensson, Svensson”. 

Rollen ligger honom varmt om hjärtat. 

– Det var väldigt kul att spela mot Suzanne Reuter, vi gjorde varandra bättre. Det enda jag inte var nöjd med var den andra filmen, den hade inte lika bra manus som den första, har han sagt till Hemmets journal.

Allan Svensson fyller 72 år

I år fyller stjärnan 72 år, men även om han sedan länge passerat pensionsåldern har han inga planer att lägga karriären på hyllan. 

– Nej, mitt jobb är ju också min stora hobby. Skulle jag ha lagt av på de stora scenerna, skulle jag garanterat hållit på med någon form av amatörteater i stället. Det är inget jag vill sluta med. Så ni får dras med mig så länge jag kan prata och kommer ihåg vad jag ska säga, har han sagt till sajten och tillade:

– Och så länge Mick Jagger turnerar ligger jag ju i lä – han är 75 år och kör vidare med spelandet. Det är imponerande hur han orkar. Men jag förstår honom, musiken är ju det roligaste han vet.

Allan Svensson
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT / Claudio Bresciani/TT

Allan Svensson om åldersfixeringen i Sverige

Allan Svensson tycker att åldersfixeringen i Sverige är ”grotesk”. Det har han sagt i en intervju med Tilde de Paula i TV4:s nya program ”Efter fem”.

– Den är ju grotesk i Sverige! Jag tror inte den finns i Finland och Norge på det sättet. Jag tror inte det. Man brukar säga att det är specifikt Sverige. Om man ser en rubrik i en kvällstidning så står det ”Berit, 38”, bara en sån sak, säger Allan Svensson i ”Efter fem” i TV4.

Han tycker inte att ålder och erfarenhet värdesätts i samhället i dag och att det är fel att det ska vara negativt att bli gammal.

– Det kanske man kan tycka är väldigt oskyldigt, men ta exempelvis uttrycket ”pensis”. Jävla ”pensis”. Det är negativt att vara äldre, och i vår tidigare kultur var det positivt. Man bemöttes med respekt för den erfarenheten. Ta gamla indianhövdingar, de ansågs ju inte vara idioter bara för att de var lite äldre. Jag tycker det är respektlöst mot människor att säga så, ”pensis”.