STORT GRATTIS: Klimataktivisten Greta Thunberg fyller 18 år

Greta Thunbergs år som 17-åring har innehållit mer äventyr och stordåd än de flesta får uppleva under en livstid.

Nu fyller hon 18 år och även om vi inte vet hur hon firar sin stora dag är vi säkra på att hennes kamp för klimatet kommer fortsätta – hela 2021 också.

Ja, mycket har alltså hänt i Greta Thunbergs liv sedan hon satte sig utanför riksdagshuset med en skylt där det stod ”skolstrejk för klimatet” 2018.

LÄS MER: Greta Thunberg fyller 17 år – det gör hon istället för att fira: ”Varenda sekund av 2020 är viktig”

Bara ett år senare, i januari 2019, deltog Greta Thunberg vid World Economic Forum i Schweiz.

I februari reste hon runt i Tyskland och Frankrike och träffade bland annat den presidenten Emmanuel Macron. Några månader senare, i augusti, klev hon av i USA efter en lång resa till havs med en segelbåt. Där deltog hon i FN:s Klimattoppmöte och höll ett gripande tal som fick spridning över hela världen.

I december höll hon ett annat tal vid FN:s klimattoppmöte i Madrid.

Under 2019 han hon dessutom skaka hand med påven, Barack Obama, och Leonardo Dicaprio, och hyllats stort av dem och många fler. Hon har även frontat omslaget av Time Magazine, vilket hon är den första svenska kvinnan att göra.

Pryder Postnords frimärken 2021

2020 har minst sagt varit händelserikt det också, hon var bland annat nominerad till Nobels Fredspris, varit värd för Sommar i P1 och gästat Dagens Nyheter som chefredaktör.

I september hade dokumentären I am Greta premiär i Venedig, en film som skildrar Greta Thunbergs liv under flera år.

Och för några dagar sedan stod det också klart att hennes ansikte kommer pryda Postnords frimärken under 2021.

Men som om inte det vore nog så fyller den unga klimataktivisten 18 år i år och även om vi inte vet exakt hur hon firar den stora dagen är vi säkra på att hennes kamp för klimatet fortsätter.

Nu gratulerar vi Greta på födelsedagen och tackar henne för allt arbete hon lagt ner på att få makthavare att värna om klimatet. Dela gärna om du hyllar Greta du med.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required