Stort knivslagsmål utbröt på öppen gatan – då gjorde Heidi det ingen annan vågade: ”Måste stoppa våldet”
Heidi Jortikka

Stort knivslagsmål utbröt på öppen gatan – då gjorde Heidi det ingen annan vågade: ”Måste stoppa våldet”

När Heidi såg det blodiga knivslagsmålet i Eskilstuna kastade hon sig på tutan och tryckte på gasen. Det kan ha räddat flera pojkars liv.

Nu hyllas hon som hjälte för sin modiga insats.

Det var strax före kockan 13.00 på torsdagsförmiddagen som den otäcka händelsen ägde rum.

Heidi Jortikka skulle hämta sin 15-åriga dotter på vid Munktellbadet i Eskilstuna när hon plötsligt fick syn på två tonårsgäng som rök ihop på gatan.

– De börjar slåss och jag tutar på dem, liksom ”nu får ni lägga ner”. Men de slutar inte, berättar Heidi för Newsner.

Bråket fortsätter och Heidi kastar sig ur bilen för att stoppa dem men blir hejdad av sin dotter.

– Min dotter skriker åt mig att sätta mig i bilen igen, då de bär kniv. Och då ser jag hur de börjar hugga med kniv, förklarar Heidi.

Hedi är fortfarande skärrad efter händelsen och blir berörd när hon pratar om det.

– Det var så otroligt mycket blod. Så ser jag hur en kille blir knivhuggen i magen och trots att han ligger på marken så går de fram och sparkar på honom. Jag minns att jag bara skriker rätt ut i bilen ”Det räcker, det räcker”, men de hörde väl inte mig det var nog mest i mitt eget huvud, berättar hon.

Heidi stoppade knivslagsmål

Allt går på bara några sekunder men Heidi tvekar inte på att ingripa.

– Jag tryckte ner tutan och börjar köra mot dem. Då slutar de och springer från platsen, säger Heidi till Newsner.

– Jag var tvungen, hade jag inte stoppat det hade folk kunnat dö.

När ungdomarna skingrats tar Heidi en handduk och en filt från bilen och rusar mot de skadade pojkarna som ligger på backen.

– Jag sprang fram till pojken som var knivhuggen i magen och försökte stoppa blödningen. Samtidigt kom det allt fler människor till platsen och började hjälpa till. Jag vet att jag skrek åt folk att ringa ambulansen, det var säkert redan någon som hade gjort det men vi behövde minst tre, säger Hedi.

Polisavspärrning/ Ambulansförare
Foto: TT/Shutterstock

”Förlorade mycket blod”

Den knivhuggna pojken var i Hedis dotters ålder, han var blek och hon försökte prata med honom för att hålla honom vaken och lugn.

– Han förlorade mycket blod och var blev och så ber den här unga pojken mig att ringa till hans mamma och pappa. Jag har tänkt så mycket på det, säger hon.

Hon tillägger:

– Min dotter är ju femton, de här killarna var i samma ålder. Jag hoppas att någon hade gjort samma sak för henne om något hände.

Till slut kom ambulans och polis på plats och tog över räddningsarbetet. På fredagen meddelade Region Sörmland att tre av de skadade är utskrivna från sjukhuset, den fjärde är kvar på sjukhuset och läget uppges vara stabilt.

Men Heidi mår allt annat än bra.

– Jag har varit väldigt chockat. Det är riktigt hemskt att behöva se något sådant här, jag drömmer väldigt mycket mardrömmar. Min dotter har också varit chockad, men vi pratar mycket om det.

Hyllas som hjälte

Efter Heidis insats i Eskilstuna har hon blivit hyllad som hjälte. Hon har fått blommor från jobbet och flera kallar henne förebild.

Hon är tacksam över hyllningarna men menar att hon inte känner sig som en hjälte.

– Det här måste alla människor göra. Vi måste göra det vi kan om vi ser brott. Han höll ju på att bli dödad, hade det inte varit för min dotter hade jag riskerat mitt liv för den här pojken. Han var ett barn.

Trots att Heidi mått dåligt efter händelsen är hon glad över att hon agerade.

– Jag är väldigt glad att jag agerade, tack vare det är de vid liv idag. Jag var så rädd att de inte skulle klara sig och tänkt så mycket på dem. Men skulle inte jag ha varit där så kanske fler hade blivit skadade.

Heidi Jortikka
Foto: TT/ Privat

”Måste stoppa våldet”

Nu vädjar Heidi till alla ungdomar att tänka sig för innan man tar till våld.

– Tänk till en extra gång, vad håller ni på med?

Hon vänder sig också till vuxenvärlden och kräver att folk tar ansvar.

– Vi vuxna måste agera, man får inte vända bort blicken. Förstår att man bir rädd men vi måste gör allt i vår makt för att stoppa våldet, säger hon till Newsner.

Tre ungdomar mellan 15-17 år anhölls misstänkta för mordförsök alternativt grov misshandel. Efter förhör på fredagen släpptes alla tre, men misstankarna kvarstår och brottsrubriceringen är nu grov misshandel, det rapporterar SVT Sörmland.

Du är en sann hjälte Heidi!