Stort reningsverk har kollapsat utanför Warszawa – 3 000 liter avloppsvatten forsar ut

Polens största avloppsreningsverk beläget utanför Warszawa har kollapsat. Just nu strömmar cirka 3 000 liter vatten ut i floden Wisla, som mynnar ut i Östersjön.

– Det är svårt att säga exakt vad det här får för effekt ute i havet. Det handlar om näringsämnen, bakterier och tungmetaller som följer med, säger Lars Sonesten, forskare vid SLU och ordförande för Helsingforskommissionens arbetsgrupp Pressure, för minskad påverkan på Östersjön till Expressen.

Det fel som drabbat reningsverket Czajka utanför Warszawa har lett till en kollaps som gör att tusentals liter med avloppsvatten forsar ut i floden Wisla, som mynnar ut i Östersjön.

Det är ännu inte säkert vad som orsakat kollapsen på det reningsverk som nyligen renoverades, men enligt Nyhetsbyrån Reuters ska ett säkerhetssystem ha kollapsat i samband med händelsen, och man vet ännu inte hur allvarligt läget är. Än så länge har invånarna längs Wisla uppmanats att koka allt vatten de ska använda.

”Är en tickande klocka”

Lars Sonesten, forskare vid SLU och ordförande för Helsingforskommissionens arbetsgrupp Pressure, för minskad påverkan på Östersjön, ser allvarligt på läget, då han menar uppskattar att 2,3 ton forsfor och 12 ton kväve släpps ut i floden varje dag, vilket till slut hamnar i Östersjön.

– Nu får vi verkligen hoppas att de får ordning på problemet betydligt fortare än så, men det är en tickande klocka och varje sekund, dag, vecka kommer att påverka Östersjön, säger Lars Sonesten till Expressen.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT