Stort sällskap åt julbord för tusentals kronor – smet från notan: ”Jättetungt att hantera”

julmat, julbord, nota, springnota, kvitto

Foto: TT

Ett sällskap om 16 personer åt julbord på en restaurang i Landskrona kommun.

Efteråt smet de från notan – på tusentals kronor.

– Jättetungt, säger restaurangens vd till Helsingborgs Dagblad.

Julmaten är enligt många det bästa med julen. Förutom att duka upp köttbullar, Janssons frestelse, prinskorv, julskinka och annat gott på självaste julafton, så brukar det vara en klassiker att få en liten försmak av julmaten veckorna innan jul.

Inte minst många företag brukar boka upp stora julbord på fina restauranger. Men på grund av coronapandemin har det sett annorlunda ut i år.

Restaurangbranschen har redan haft ett väldigt tufft år, och det har inte blivit lättare de senaste veckorna. Nya restriktioner tvingar restauranger och krogar att stänga senast klockan 22.30, och många i branschen har fått mängder av avbokningar.

– Det är som att slå på någon som redan ligger ner. Jag önskar att jag kunde se en ljusning, men det kan jag inte, sade stjärnkocken Tareq Taylor till Newsner häromdagen.

LÄS MER: Tareq Taylors nya ord – ryter ifrån om tuffa krisen: ”Som att slå på någon som redan ligger”

Foto Erik Mårtensson / SCANPIX

Smet från notan

Något som inte underlättar restaurangernas situation i pandemin, är när gästerna dessutom är oärliga. Det råkade en restaurang i Landskrona kommun ut för, när de nyligen blev blåsta på tusentals kronor. Detta rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Det var den 25 november som ett sällskap om 16 personer, varav elva vuxna och fem barn, ska ha besökt restaurangen för att äta julbord. I förväg hade sällskapet angett ett byggföretags namn i bokningen, något som enligt restaurangen uppfattades som trovärdigt.

Under kvällen åt och drack sällskapet för 8 305 kronor. Men när restaurangen i efterhand hörde av sig till byggföretaget i fråga och bad om en fakturaadress, kände de inte till något om bokningen.

Restaurangen hade alltså blivit lurade av sällskapet, något som svider extra mycket i dessa tuffa pandemitider.

– I vanliga fall hade vi kunnat hantera det men i dessa tider är det jättetungt, säger restaurangens vd till HD.

Foto: Johan Nilsson / TT

Varnar andra restaurangägare

Bedrägeriet har nu polisanmälts. Samtidigt tyder mycket på att samma sällskap ska ha försökt lura även andra restauranger.

Efter att ha läst om bedrägeriet i tidningen, ska nämligen en restaurang i Helsingborg ha hört av sig och berättat att även de fått en bokning på elva vuxna och fem barn.

Men när restaurangen inte accepterade att ta betalt via faktura, gjorde sällskapet en avbokning.

Nu vill restaurangägarna varna andra i branschen för detta bedrägeri.

Dela gärna informationen så att ingen mer restaurang behöver råka ut för springnotor. Så oärligt och fult gjort!

Exit mobile version