Strömavbrott lamslog Nyköpings lasarett – patienter evakuerades

Nyköpings lasarett drabbades av ett stort strömavbrott under lördagen, rapporterar SVT Nyheter.

Vid 18-tiden återvände strömmen, meddelar Region Sörmland.

Sjukhuset gick upp i regionalt förstärkningsläge men inga patienter kan fortsatt tas emot. Samtidigt evakuerades tre patienter som legat på intensivvårdsavdelningen till ett annat sjukhus.

Det var vid halv två-tiden på lördagseftermiddagen som strömmen bröts på Nyköpings lasarett.

Strömavbrott lamslog Nyköpings lasarett

Inga nya patienter kunde tas emot på lasarettet, varken på akuten eller någon av de andra avdelningarna. Tre patienter som legat på intensivvårdsavdelningen evakuerades till ett annat sjukhus.

Vid 18-tiden på lördagskvällen var strömmen återigen tillbaka. Däremot finns det fortsatt störningar som gör att problem med datorer och dess journalsystemet inte fungerar felfritt.

–  Fortsatt gäller att Nyköpings lasarett inte har möjlighet att ta emot några patienter. Har du behov av sjukvård uppmanas du om möjligt att uppsöka ett annat sjukhus, säger Magnus Johansson, medicinskt ansvarig och regional sjukvårdsledare på Nyköpings lasarett, till SVT Nyheter.

Utesluter brand

En ljusbåge från ställverket gjorde enligt SVT att sjukhusets kulvertar fyllts med rök men en brand kunde uteslutas.

Varför sjukhusets reservgenerator inte fungerade är oklart.

Foto: Anna Littorin / TT

Lasarettet förberedde för en evakuering av totalt 108 patienter, men den planen kunde avbrytas när strömmen kom tillbaka.

Förlossningsavdelningen hänvisar till Eskilstuna

Förlossningsavdelningen på Nyköpings lasarett tar för närvarande inte in några nya patienter. Barnmorskan Sandra Bodmark säger att läget är under kontroll med de patienter som befinner sig på lasarettet.

– Vi har intagningsstopp. Men vi har en plan som vi arbetar efter och det finns vissa typer av eluttag som vi fortfarande kan använda.

Nya förlossningspatienter hänvisas i första hand till Eskilstuna, men om det är akut kan de åka in till Nyköpings lasarett.