Studenter höll stor fest mitt i pandemin – nu har över 50 personer insjuknat i covid-19

I mitten av mars hölls en stor fest på ett studentboende i Halmstad.

Nu har minst 53 personer med koppling till festen konstaterats smittade med covid-19.

– Som en konsekvens av detta stänger vi igen campus helt och hållet under denna och nästa vecka, säger Brita Lundh, chef för utbildningsstöd på Högskolan i Halmstad, till SVT.

Coronapandemin fortsätter att sätta sina spår i Sverige och världen. Totalt har över 780 000 bekräftade fall av coronaviruset nu konstaterats i Sverige sedan utbrottet för ett år sedan, en siffra som fortsätter öka.

Samtidigt trycker Folkhälsomyndigheten hårt på vikten av att följa råd och rekommendationer, liksom att ta sitt personliga ansvar. Men det är inte alla som lyssnar.

I Halmstad rapporterar SVT nu att ett stort antal personer har bekräftats smittade av coronaviruset, efter att ha deltagit en privat studentfest.

studenfest
Foto: Shutterstock

Coronautbrott efter privat studentfest

Festen ska ha hållits den 19 mars med 30-40 festdeltagare på plats. Smittan ska därefter ha börjat sprida sig – och när personer med koppling till festen uppmanats att testa sig, ska de också ha fått besked om att de drabbats av covid-19.

Totalt har nu 53 personer med kopplingar till festen konstaterats smittade av viruset.

– Tänk om någon någon av dessa 53 skulle visa sig bli otroligt sjuk. Det vore ju förfärligt. För att man inte har följt restriktionerna, säger Brita Lundh, chef för utbildningsstöd på Högskolan i Halmstad, till SVT Nyheter.

högskolan i halmstad
Foto: Wikimedia commons

Stänger campus

På grund av coronautbrottet har Högskolan i Halmstad nu tagit beslutet att stänga igen campus under två veckors tid.

Brita Lundh på Högskolan i Halmstad beklagar situationen.

– Jag tycker naturligtvis att det är otroligt tråkigt. Det är ju en speciell tid, det vet vi alla. Att man inte får ha några fester, att man får inte träffas, inte umgås på vanliga sätt. Vi har försökt verkligen att uppmana alla och det här gäller ju inte minst för våra studenter att hålla i och följa restriktionerna, säger Brita Lundh till SVT.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar – och dela för att säga din åsikt!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required