Studenter trotsade förbudet och gjorde eget studentflak – stoppades av polis: ”Var roligt att få åka någonting”

När Jennys föräldrar fick veta att Jenny och hennes klass inte skulle få åka något flak under årets studentfirande, tyckte de så synd om henne och kompisarna att de fixade en egen variant.

I mitten på maj beslutade Transportstyrelsen, efter en begäran från Folkhälsomyndigheten, att det inte kommer vara tillåtet att köra studentflak i Sverige i år.

Beslutet togs med anledning av den pågående coronapandemin och har gjort många studenter besvikna, bland annat Jenny och hennes klasskamrater.

Men i stället för att strunta i att åka flak över huvud taget bestämde sig Jennys mamma Anna för att göra en egen variant till dottern, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Familjen studentpyntade pickupen och sedan var det bara för mamma Anna att köra runt Jenny och hennes kompisar på Stockholms gator.

– Våra föräldrar tyckte det var tråkigt så då gjorde vi så här i stället. Det var roligt att i alla fall få åka någonting, berättar Jenny för Aftonbladet.

Men lösningen gillades inte av polisen.

– Vi åkte runt och spelade musik och hade kul. Sen kom två poliser och stoppade oss och sa att det var totalförbud med flak, säger Jenny.

Foto: Lars Pehrson, SvD/TT, Shutterstock

Jenny berättar att de inte visste att det var förbjudet och att de personer som de åkte förbi tutade och hurrade. De hann ju trots allt ta sig från gymnasiet på S:t Eriksplan till Götgatan innan de stoppades.

– När polisen kom blev jag först förvånad och undrade vad som hände, sen var det bara att inse att jaha, nu är väl det roliga över, säger Jenny.

Viktor Adolphson är yttre befäl på polisen i Södermalm. Han berättar att ekipaget stoppades på grund av att det inte bedömdes vara trafiksäkert.

Men eftersom det var studenten utdelades inga böter. I stället blev studenterna ombedda att kliva ned från pickupen och fick sedan fortsätta firandet på annat vis.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.