Forskarna: Hälsosammare att sova på morgonen än att gå upp och träna

Föreställ dig det här: På kvällen ställer du morgonens klocka en timme tidigare än du behöver för att vill genomföra ett effektivt träningspass. När morgonen kommer och klockan ringer känner du dig inte lika peppad längre, och du ifrågasätter om det verkligen är värt att träna innan jobbet istället för att sova en extra timme. Nu har studier upptäckt att det i praktiken inte är effektivare att träna på morgonen än på kvällen. Forskare har kommit fram till anledningen.

Många undersökningar har gjorts om morgon- och kvällsträning. I en stor sammanställning av 70 olika studier har forskare kommit fram till att det spelar faktiskt ingen roll vilken tid på dygnet du tränar. Det kan även kännas lugnande att de menar att det viktigaste är att träningen faktiskt blir av. Tidsaspekten har inget särskilt att göra med effektiviteten av träningen. En annan studie menar att du ändå kan vara så effektiv som möjligt genom att träna vid samma tid på dygnet varje gång.

Få ut mest genom att sova ordentligt

Har du inte sovit ordentligt under natten kommer du ändå inte orka prestera ditt bästa. Gör du inte det får du inte ut maximalt av träningen. Generellt kan även sömnbrist leda till konsekvenser som påverkan på din koncentration, uthållighet och koordination.

Foto: Shutterstock

Källor: Hälsoliv, Thrillist

Nu kan jag med gott samvete trycka en extra gång på snooze-knappen och ligga och dra mig. Dela gärna dessa härliga nyheter med andra.