Styckmördare på fri fot i Sverige – nu vill polisen ha hjälp att hitta honom

Markus Pönkä, 33 år från Finland, sköt och styckade sin affärsparter, vilket satte honom på Europols lista över Europas mest jagade brottslingar. Nu jagar polisen honom i Sverige. 
– Han har haft tillgång till skjutvapen, och andra redskap som han har beställt tyder på att han förbereder något, säger utredningsledaren. 

Markus Pönkä dömdes till tolv års fängelse för att ha mördat och styckat sin affärspartner 2005. Efter det satt han fängslad till den villkorliga frigivningen 2014, med dömdes sen att avtjäna tre år och åtta månader till för att ha utfört ID-kapningar och dataintrång. Detta straff har han dock flytt från.
– Det är vad han är efterlyst för nu. I somras skulle anmäla sig till fängelset i Riihimäki men i stället så försvann han, säger Kaj Björkqvist, utredningsledare vid finländska Centralkriminalpolisen. till Expressen och fortsätter:
– Vi har mycket mer på honom som vi har valt att inte gå ut med ännu.

Foto: Polisen

Nu har det kommit uppgifter som talar för att Markus Pönkä gömmer sig i Sverige. Bland annat har bilar som stulits i Finland hittats i norra Sverige och kunnat kopplas till Markus. 

Polisen befarar att den efterlyste planerar att kidnappa någon. 
– Vi har klara tecken i Finland på att han är farlig. Han har haft tillgång till skjutvapen, och andra redskap som han har beställt tyder på att han förbereder något, säger Kaj Björkqvist.

Foto: Polisen

Nu hjälps vi åt att sprida informationen så att alla kan vara på sin vakt och meddela polisen om de hör något. Dela gärna för att hjälpa polisen.