Super-Sarah slog till på nytt – nu är hon historisk

OS-guld och världsrekord på 100 meter fjärilsim.

OS-silver och svenskt rekord på 200 meter frisim.

Natten mot fredagen svensk tid slog Sarah Sjöström till igen – när hon såg till att fylla prisskåpet med den tredje valören, ett OS-brons, på 100 meter frisim.

Efter en stark andra halva på 100 meter frisim kunde Sarah Sjöström spurta upp sig till bronsplatsen och säkra ännu en OS-medalj till samlingen. Tiden stannade på 52,99 – 29 hundradelar efter de delade vinnarna Penny Oleksiak och Simone Manuel.

– Jag är jätteglad. Jag är hur glad som helst. Det här var verkligen en överraskning, det var nästan tävlingens största överraskning för mig, säger Sarah Sjöström till Aftonbladet.

Innan OS i Rio de Janeiro hade hon inte tagit någon OS-medalj över huvud taget. Nu har simdrottningen Sarah Sjöström plötsligt fixat tre – ett guld, ett silver och ett brons – och skrivit in sig i historieböckerna med bedriften att ta tre simmedaljer på ett och samma OS.

Det är nämligen bara Therese Alshammar (2000), Arne Borg (1924) och Anders Holmertz (1992) som tidigare har lyckats ta tre svenska simmedaljer under ett och samma OS – men då Sjöström har tagit tre individuella medaljer, och dessutom ett guld vilket de övriga inte har, hamnar hon överst på listan.

Hon är med andra ord den mest framgångsrika simmaren i svensk OS-historia sett till medaljskörd under ett och samma mästerskap. Sett till guldskörd i simbassängen ligger hon dock inte i topp – då både Gunnar Larsson och Håkan Malmrot har tagit två guldmedaljer under ett OS, i München 1972 respektive Antwerpen 1920.

Bildkälla utvald bild: Bildbyrån