Svensk kommun tvingade äldre att betala mer i hyra –nu larmar anhöriga: ”Käftsmäll”

Nässjö kommun har höjt de äldres hyror på särskilda boenden med upp till 1 500 kronor i månaden.

Bitte Lindberg hjälpte sin pappa Ingvar att ta strid mot kommunen hjälpte , men han hann somna in innan det var avgjort, det rapporterar Hem och Hyra.

År 2020 ändrade Nässjö kommun hyressättningen på särskilda boenden i kommunen.

Tidigare hade hyrorna varierat mellan olika boenden i kommunen och nu skulle hyrorna bli mer rättvisa, menade Nässjö kommun.

I och med den ändrade hyressättningen infördes olika tillägg där de äldre fick betala för exempelvis sprinkler, specialsäng och brandlarm.

För några betydde den nya hyressättningen att de fick sänkt hyra. Men för de allra flesta innebar det nya systemet en höjd hyra på uppåt 1500 kronor i månaden.

Bette Lindbergs pappa var en av dem som drabbades av hyreshöjningen.

Kommun höjer hyra
Foto: TT

”Rädd och upprörd”

För Hem och Hyra berättar Bette om hur dåligt hennes pappa mådde efter att han fick beskedet i ett brev på posten.

– Pappa blev väldigt rädd, upprörd, ledsen och arg också. ”Hur ska jag klara mig med den pensionen jag har?” När man flyttar in i ett trygghetsboende och så kommer kommunen och, ja det är ju som en käftsmäll för många av dem. Det är ju fruktansvärt att veta att han kanske var orolig in i det sista, säger Bette till tidningen.

Bette bestämde sig för att hjälpa sin pappa att ta strid mot kommunen och startade en Facebookgrupp dit flera anhöriga och boende anslöt.

Många vägrade gå med på det nya hyressystemet men Nässjö kommun vände sig då till hyresnämnden för att få höja hyrorna ändå.

Anhörigas uppmaning till politiker

Men processen tog tid och flera av de drabbade avled innan kampen var avgjort. En av dem var Bettes pappa Ingvar.

Nu uppmanar hon politikerna att tänka till.

– Jag vill att politikerna ska tänka efter hur vill ni själva ha det, bli bemötta, när ni blir gamla och inte kan ta hand om er själva utan blir beroende av andra människor, säger hon till Hem och Hyra.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.