Svenska brandmän redo att rycka in i Australiens skogsbränder – så att andra kan få vila: ”Det behövs”

Tusentals brandmän i Australien arbetar med att stoppa de svårsläckta bränderna som tagit över ytor stora som städer.

USA, Kanada och Nya Zeeland har alla skickat förstärkning till Australien, då styrkorna jobbar dag och natt. Nu anmäler sig svenska brandmän frivilligt att hjälpa till.

– Så fort vi får grönt ljus och en förfrågan kommer jag att anmäla mig. Och flera andra med mig, säger 60-åriga Sven Johnson, som jobbar som brandman till Aftonbladet.

Foto: Fire and Rescue NSW/Handout/TT

Brandmannen Sven och flera av hans kollegor är redo att åka till Australien för att hjälpa till. Samtliga har anmält sitt intresse, och nu hoppas de bara att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska hjälpa dem dit.

”Brandmännen är trötta och ansträngda”

Sven bor på Dalarö, men har under flera år arbetat som brandman i Australien. Enligt honom jobbar Sverige och Australien med olika tekniker när det kommer till att släcka bränder, och han tror att styrkor härifrån skulle kunna vara till stor hjälp.

– Jag upplever att det behövs. Nu har skogsbränderna hållit på så länge och det är klart att brandmännen är trötta och ansträngda och behöver vila, säger Sven till Aftonbladet.

Fotot är taget vid ett annat tillfälle och har inget med skogsbränderna i Australien att göra.
Foto: TT

Vi ska vara tacksamma att det finns människor som Sven och hans kollegor som anmäler sig frivilligt för att hjälpa andra. Dela gärna för att hylla alla brandmän.