Svenska folket är överens: Inför totalförbud mot tiggeri

Efter finanskrisen 2008 har tiggeri blivit vanligare  och vanligare i Sverige, inte bara i de större städerna. Men svenska folket gillar det inte, åtminstone inte majoriteten. I en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio framgår det att 57% vill att det ska bli olagligt med tiggeri. 

Det var efter finanskrisen 2008 som tiggare började att komma till Sverige. Då jordbruket i södra Europa frös inne kom framförallt romer från Rumänien och Bulgarien för att tigga på Sveriges gator. 

I början var det bara i de större svenska städerna som tiggeriet pågick frekvent, men nu är det lika vanligt i små kommuner och till och med på landsbygden, därför har det länge varit ett omtalat ämne. 

Huruvida tiggeri ska förbjudas på allmän plats eller inte är ett beslut som tas på kommunnivå. Sala kommun var först med att förbjuda tiggeri på allmän plats, men länsstyrelsen hävde beslutet eftersom att det inte ansågs vara förenligt med ordningslagen, det berättar Aftonbladet

Aftonbladet/Inizios undersökning visar dock att svenskarna har fått nog, då mer än hälften tycker att tiggeri ska totalförbjudas. Ytterligare 7% tycker att en särskild licens ska införas, och totalt 20% vet inte eller tycker något annat. 

Foto: Jan Erik Henriksson/TT

Borde regeringen göra tiggeri till ett lagbrott? Dela gärna om du håller med 57% av svenska folket, eller dela med dig av din påsikt i kommentarsfältet.

 
 

Läs mer om...