Svenska folket: Låt våra busschaufförer ha shorts på jobbet

Alla som någon gång åkt kollektivt vet hur varmt och kvalmigt det kan bli på bussar under sommaren. Att jobba i kortbyxor skulle underlätta en hel del för alla busschaufförer på deras långa turer fram och tillbaka, men tyvärr är det ett brott mot klädkoden. Protester mot detta har förekommit på flera håll i landet. Den som uppmärksammats kanske allra mest är busschauffören Göran Sundberg, 49, från Umeå. Han protesterade mot bussbolagets klädkod genom att komma till jobbet – iförd en kjol.

Göran och andra busschaufförer i Sverige vill alltså ha bort klädkoden – och det tycker också svenska folket. En opinionsundersökning* gjord av YouGov på uppdrag av Newsner visar att Sverige är överens: Låt busschaufförerna arbeta i kortbyxor om de så vill.

Efter Görans kjolprotest mot sitt bussbolag Transdev fick han svar från Eva Tiséus, marknadschef på Transdev. Hon menar att det inte finns några planer att ändra på klädkoden.

– Det här är nytt för mig, det är ingen som har klagat på det här innan. Vi har en tydlig uniformspolicy som vi tagit fram med hjälp av referensgrupper och den har vi inga planer på att ändra på, säger Eva Tiséus till SVT.

Bussbolagets vägran att ändra sig har inneburit att chaufförerna har gått ihop för att få till en förändring. Bland annat har det startats en namninsamling som går under parollen ”Vi vill kunna välja shorts till uniformen”, och det är inte bara män som skrivit under på den. Kvinnor vill också ha möjligheten att välja shorts i stället för kjol. Tanken är också att namninsamlingen ska sprida sig till fler platser än Umeå, där Göran och hans kollegor är verksamma.

– Men de har också hävdat att problemet bara finns i Umeå, så vi kommer skicka ut ett meddelande till de andra trafikområdena för att starta namninsamlingar för att visa att problemet inte bara finns i Umeå, säger han till SVT.

Facebook

Hur det blir för Göran och hans kollegor återstår att se. Men en sak är i alla fall säker: De stöttas av i princip hela Sverige. En opinionsundersökning gjord av YouGov/Newsner visar att majoriteten av svenskarna anser att busschaufförerna ska få arbeta i kortbyxor.

Nästan 9 av 10 svenskar, 87 procent, av de 1013 män och kvinnor över 18 år i Sverige som har besvarat undersökningen tycker att Sverige borde tillåta busschaufförerna att arbeta i kortbyxor. 5 procent svarar vet ej medan 8 procent inte tycker att busschaufförer ska få köra buss i kortbyxor.

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5-7 juli 2017 har sammanlagt 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

Håller du med om att det är dags att låta våra busschaufförer ha shorts på jobbet? Dela då vidare och visa att du ställer dig bakom Göran och hans kollegor!