Svenska folkets förtroende ökar för Anders Tegnell: ”Vändning uppåt”

Svenska folkets förtroende för såväl vården som myndigheter ökar, uppger DN/Ipsos.
Samtidigt vaccinerats fler och fler mot covid-19.

Det är i en ny opinionsundersökning i Dagens Nyheter som det nu framkommer att svenska folkets förtroende för vården, myndigheter – och även statsepidemiologen vid Folkhälsomyndigheten – nu ökar.

För Anders Tegnell är det trevlig läsning. I oktober åtnjöt han stort förtroende hos cirka 72 procent av de tillfrågade. Men i april hade den siffran sjunkit dramatiskt – ner till cirka 52 procent.

Men nu har alltså ett trendbrott skett. Samtidigt som allt fler vaccineras – i skrivande stund har över 5,2 miljoner vaccinationer skett, totalt har 18,2 procent av allmänheten fått dubbla doser, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Nu har Tegnell ”stort förtroende” hos omkring 56 procent av de tillfrågade.

Stockholm 20210112 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Experten: ”Återvinner förtroende mer än skapar nytt”

Och trenden är likvärdig även för regionerna, myndigheterna och sjukvården. Det har vänt uppåt igen. Sjukvården är de som har haft stadigast förtroende genom det senaste halvåret. I DN/Ipsos undersökning, där 1 248 intervjuer genomförts under maj månad, uppger omkring 63 procent att de har stort förtroende för sjukvården.

– Det här måste tolkas som en vändning uppåt. Men det som driver siffrorna är nog snarare pandemins utveckling och vaccinationerna än att myndigheterna i övrigt skulle göra något mycket bättre än tidigare, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Och fortsätter:

– De återvinner förtroende mer än att de skapar nytt.

Hur ser ditt förtroende ut för sjukvården, regionerna, myndigheterna och Anders Tegnell? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required