Svenska folkets stora sorg – efter beskedet om Dagny Carlssons död: ”Kommer aldrig glömma dig”

Den populära bloggerskan och tv-personligheten Dagny Carlsson har somnat in. Hon blev 109 år gammal.

Nu sörjer svenska folket den folkkära profilen.

99 år gammal gick Dagny Carlsson en datakurs och som 100-åring startade hon en egen blogg. Och snart var hon känd som Sveriges äldsta bloggare, influencer och krutgumma.

När dokumentären ”Livet börjar vid hundra” sändes på SVT 2015 har Dagny Carlsson träffade hon svenska folket rakt i hjärtat och har sedan dess har hon hyllats som en klok förebild av många.

Dagny Carlsson
Bildkälla: Youtube/MyHeritage

Genom åren har hon synts till i en rad olika sammanhang i media och två år efter dokumentären skrev hon historia då hon blev den äldsta sommarprataren någonsin. I sitt populära radioprogram i Sommar i P1 berättade hon om vikten av att fortsätta utvecklas, och att livet inte tar slut bara för att man går i pension.

Pigg och levnadsglad

Hon bloggar inte så mycket själv längre men vännen och presstalespersonen Elena Ström hjälper henne att uppdatera bloggen.

Sedan förra hösten bor Dagny nämligen på ett äldreboende men har under hösten beskrivits som pigg och levnadsglad. Och i det senaste blogginlägget syntes hon sitta ute i solen och hade då precis fått sin fjärde spruta mot covid-19.

”I övrigt kan jag berätta att Dagny är i fin form, hon har fått en ny scarf som hon tyckte var lite för snobbig men kanske passar till den kommande Pubafton på äldreboendet.”, skriver Elena Ström.

Dagny Carlsson är död

Men under torsdagsförmiddagen nåddes svenska folket av nyheten att Dagny Carlsson har somnat in. Beskedet kom från SVT:s Åsa Blanck som regisserade dokumentären Livet börjar vid 100.

Dagny Carlsson. Foto: Anders Wiklund / TT

I en intervju med SVT berättar Åsa att även om det inte är något konstigt att en person går bort vid nästan 110 års ålder, så är det en stor förlust.

– Hon har tagit med mig på de vildaste äventyren. Så tror jag att hon alltid har varit, men kanske hon tillät sig bli så ännu mer efter hon blev 100: ”Skit samma, nu kör vi”. Och de äventyren är slut nu, säger Åsa Blanck till Kulturnyheterna.

Svenska folket sörjer Dagny Carlsson

Svenska folket sörjer och i Newsners kommentarsfält strömmar kondoleanserna in från hela landet.

”Kommer aldrig glömma dig fina, kloka Dagny. Vila i frid.”, skriver en person.

”En fin och rolig människa som visade att livet inte ”slutar” bara för man blir gammal. Och jag tror att många äldre människor har mycket att lära av denna människa ja inte bara äldre utan även vi andra även om hon nu inte finns hos oss mer .Vila i frid i himlen”, skriver en annan.

”Nej så sorgligt. Hon var verkligen en förebild för många och vilken fantastisk kvinna vila i frid fina Dagny”, skriver en tredje.

”Vila i frid 🙏🏻❤️ Ska aldrig glömma hur du har inspirerat med allt som du har delat med dig av”, skriver en fjärde.

”Lilla Dagny, tack för dina kloka ord, de kommer aldrig att dö. Vila nu det är du värd.. Tack för att du fanns här hos oss!”, skriver en femte.

Vila i frid fina Dagny. Alltid saknad, aldrig glömd.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);