Svenska professorn om skäggbråket: Slätrakade har mer bakterier än skäggiga.

Vissa skägg är smutsigare än toaletter och innehåller bajsbakterier, enligt ny forskning. Men svenska bakteriologiprofessorn Agnes Wold manar till lugn. – En skäggig människa har ju mindre bakterier på sig än en slätrakad, det är känt, säger hon till Metro.  

Mikrobiologen John Golobic fick i uppdrag av en amerikansk tv-kanal att testa vilka mikroorganismer som frodades i skägg. Resultaten har chockat en hel värld och säkert fått en del skäggbeklädda män att överväga en rejäl rakning. I vissa skägg hittades nämligen fekaliebakterier, det man hittar i bajs. Vissa skägg var smutsigare än toaletter, hävdade forskaren.

Nyheten fick stor spridning i sociala medier, men här kommer en ny vändning i historien.
Svenska professorn Agnes Wold menar att slätrakade har fler bakterier.
– För när man rakar sig blir det små hål i huden och då läcker det ut lite blodplasma vilket gör att bakterierna får näring och börjar tillväxa, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Hon anser överlag inte att det är något farligt med att ha hudbakterier och att det är fel att dra paralleller med toaletter.
– Det är väldigt låga bakterietal i en toalett jämfört med vår hud och saliv. Ett kryddmått saliv innehåller en miljon bakterier. Det får du säkert inte ihop om du svabbar ett helt golv plus en toalettstol, säger Agnes Wold.

Bildkälla: Flickr

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.