Svenska professorn sågar Trumps hyllning av behandlingen: ”Kan vara speedad”

När Donald Trump lämnade militärsjukhuset där han vårdats för covid-19 gick han ut i direktsänd amerikansk tv för att uppmana folk att inte vara rädda för viruset. Uttalandet möttes av stark kritik från både läkare och professorer.

Under natten till torsdag, svensk tid, har Trump gjort ett nytt uttalande på sin Twitter. I en video hyllar han behandlingen samt antikroppsmedicin. Detta får stark kritik av svenska professorn Anders Sönnerborg.

Under fredagsmorgonen förra veckan stod det klart att USA:s president Donald Trump testats positiv för covid-19. Trump fick föras till militärsjukhus för behandling, men återvände till vita huset i helikopter bara tre dagar senare. I samband med sin återvändo gick presidenten ut i direktsänd tv och uppmanade människor att inte vara rädda för viruset.

– Jag har lärt mig så mycket om coronaviruset. Och en sak är säker: Låt det inte dominera över er, var inte rädda för det, sa presidenten i den omtalade videon. 

Donald Trump hyllar behandlingen

Under natten till torsdag har Donald Trump lagt upp en ny video på sin Twitter. I klippet pratar presidenten om hur bra vård han fick på amerikanska militärsjukhuset Walter Reed, tack vare att USA har världens bästa läkare.

Över 210 000 människor har avlidit i USA i covid-19. Nu manar president Trump, själv smittad, folk att inte vara rädda för viruset. Vad tänker du om detta?

Posted by Newsner on Tuesday, October 6, 2020

En annan sak presidenten hyllar är de mediciner han fick för att snabbt bli frisk.

– När jag kom dit mådde jag inte så bra. Väldigt snabbt gav de mig Regeneron och andra saker också, men jag tror att detta var nyckeln. Det var typ otroligt, jag kände mig bra omedelbart. Jag kände mig lika bra för tre dagar sedan som jag gör nu, säger Donald Trump. 

Foto: TT

Inte godkänd av läkemedelsverket

Trump pratar också om en antikroppsmedicin från tillverkaren Eli Lilly, som han nu godkänt för nödanvändning. Hans förhoppningar är att amerikanska läkemedelsverket ska godkänna den så snart som möjligt.

– Vi har hundratusentals doser redo. Jag har nödlicensen redo, vi måste få den undertecknad nu. Ni kommer att må bättre, ni kommer att må bättre väldigt snabbt.

– Jag vet att de kallas ”behandlingar”, men för mig var det inte ”behandlingar”, det gjorde mig bara bättre. Okej, det kallar jag ett botemedel, säger Trump i videon på Twitter. 

Svenska professorn sågar Trumps uttalande

Uttalandet kritiseras av Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet. 

“Det går inte att frigöra sig från tanken att han är speedad av kortison”, skriver Anders Sönnborg i ett meddelande till Aftonbladet. 

“Om alla ska få det tidigt blir det en enorm överbehandling till mycket stora hälsoekonomiska kostnader samt risk för ovanliga biverkningar”, skriver Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Vi vill veta vad du tycker. Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);