Svenska sjukhuset fortsätter med 6 timmars arbetsdag efter succén.

Ifjol kunde vi rapportera om hur operationsavdelningen på Mölndals sjukhus införde sex timmars arbetsdag för sina anställda – med full lön. – Sköterskorna jobbar 7-13 eller 12.30 – 18.30. De behöver inte ha någon rast, vilket innebär att de slipper lämna över till en annan sköterska för att äta lunch. Överlämningar tar tid. Dessutom finns vid varje överlämning en risk för att information fallerar. Nu minimerar vi den risken, sa vårdenhetschef Marina Henriksson efter beslutet. Och ett år senare har försöket blivit en succé. Nu har beslut tagits om projektet ska förlängas.

Nu står det klart att projektet med 6 timmars arbetsdag förlängs på sjukhuset i Mölndal efter ett mycket lyckat förstaår. Försöket har positiva effekter för såväl arbetsmiljön som för sjukhusets möjlighet att rekrytera personal.

– Nu knackar folk på dörren och vill komma och jobba här. Våra rekryteringsproblem är avsevärt mindre nuförtiden, säger Anders Hyltander, områdeschef för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till att beslutet togs från början var att sjukhuset hade flera problem med arbetsmiljön på avdelningen. Det har bland annat rört sig om tuffa arbetsförhållanden med många tunga lyft.

Projektet med sex timmars arbetsdag har bland annat lett till kortare operationstider.

– Det här är ett försök som både personal och patienter vunnit på. Vi får ut mer vård än vi fick tidigare på avdelningen, köerna till höftledsoperationerna har minskat, säger Johnny Bröndt (M) ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse till SVT.

Mölndals sjukhus är inte den enda arbetsplatsen som testat på förkortad arbetstid. Sedan februari 2015 har Svartedalens äldreboende i Göteborg också provat på sex timmars arbetsdagar istället för åtta. Något som också blivit en succé, något vi rapporterat om tidigare.

Publicerad av Newsner, gilla gärna