Svenska skolan håller matsalen öppen hela dagen – för att mätta de som inte får äta hemma: ”Först i Sverige”

Många barn kommer hungriga till skolan för att de inte haft möjlighet att äta frukost hemma. Andra behöver extra påfyllning på eftermiddagen för att kunna fokusera. På Norrstrandsskolan i Karlstad håller matsalen öppet hela skoldagen, för att underlätta för hungriga elever. 

– Vi är först i Värmland och vad jag vet först i Sverige med att erbjuda detta, säger Tobias Ellström, köksledare på Norrstrandsskolan till SVT.

En smoothie gjord på frukt och grönt eller en skål med havregrynsgröt för att fylla på energidepåerna är vad elever på Norrstrandsskolan kan gå och hämta i matsalen på morgnarna.

Vill skapa lugnare skolmiljö

På eftermiddagen, när tröttheten infinner sig, finns nyttiga snacks i form av  ingefärashots och blomkål- och broccolibuketter till eleverna. 

– Vi har känt ett behov från eleverna. Det blir mycket stress, speciellt på lunchtid när man inte hinner få i sig så mycket mat som man vill. För att kunna få en lugnare skolmiljö och lyckligare elever som presterar bättre så erbjuder vi lite energi hela dagen, säger Tobias Ellström, köksledare på Norrstrandsskolan till SVT. 

OBS: Personerna på bilden har ingenting med nyhetshändelsen att göra .
Foto: ERIK G SVENSSON

Först i Sverige

Norrstrandsskolan är först i Värmland och vad de vet i Sverige med att erbjuda sina elever en matsal som har öppet hela dagen. 

Anledningen bakom är att man märkt att många elever kommer till skolan utan att ha ätit någon frukost, och de får då gå på lektioner halva dagen utan något i magen. 

Andra hinner inte äta på lunchens utsatta tid, eller behöver fylla på energiförrådet under en lång skoldag. Då kan man gå till matsalen under den sena eftermiddagen. 

”Äter sällan hemma”

Projektet ska till att börja med rymmas inom den rådande budgeten för skollunch. Hittills har mellan 70 och 80 elever tagit fasta på möjligheten att äta frukost eller mellanmål i matsalen, vilket visar att det är uppskattat. 

Linn Thorén, som går i klass 9 G På Norrstrandsskolan, är en av de elever som inte brukar äta frukost hemma, då hon inte har aptit så tidigt på morgonen.

– Jag äter sällan frukost hemma, så det är jättebra att man kan gå hit istället, säger Linn Thorén i klass 9 G till SVT. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required