Svenskar portas när Cypern öppnar upp för turism: ”Automatiskt bestraffade och isolerade”

Flera länder börjar planera för att öppna upp sina gränser och välkomna turister, bland annat Cypern.

Men när Cypern presenterade en lista på vilka länder vars medborgare var välkomna till landet, var Sverige inte med.

Under juni väntas Cypern öppna upp direktflyg från en rad olika länder. På listan över vilka europeiska länder som tillåts inresa finns bland andra Norge, Danmark, Tyskland, Polen och Rumänien.

Men Sverige finns inte med.

Enligt tidningen The Daily Mirror bygger bedömningarna på statistik gällande coronaviruset i respektive land. Så fort det kommer ny data från de olika länderna kommer listan på vilka nationaliteter som tillåts inresa uppdateras.

Foto: Jurek Holzer, SvD, TT / Johan Nilsson/TT

Reseexperten Lottie Knutson, som blev ett känt ansikte för svenskarna i och med tsunamikatastrofen 2004 varnar för att utestängningen av svenskar kommer att få konsekvenser, inte bara för turister utan också för resebolag, skriver Expressen.

– Det är ju klart att om allt fler länder stänger gränserna till Sverige så har ju inte SAS och andra charterflyg någonstans att köra, säger hon till Expressen och tillägger:

– Då blir vi automatiskt bestraffade och isolerade inom landet, trots att Sverige har öppna gränser inom hela EU.

”Besöksnäringen står på spel”

Lottie Knutson säger till Expressen att resandet inom Sverige har hamnat i ett dödläge och att många arbetstillfällen inom både handeln och besöksnäringen står på spel. Därför hoppas hon nu på att regeringen inför ”lite långsiktighet i sina reserekommendationer”.

Foto: Johannes Cleris / TT

Även Sveriges grannländer Norge, Finland och Danmark har bestämt att man fortsatt kommer hålla gränsen stängd mot Sverige.

Och det är inte omöjligt att fler tar efter.

– Vi vet inte om andra länder också kommer att skapa så kallade ”resekorridorer” som Cypern och utestänga Sverige, säger Lottie Knutson.