Svenskarna är överens: Nu är det dags att förbjuda fyrverkerier

Djur blir vettskrämda och far illa, människor hamnar i skottgluggen och såväl ambulanser som barnvagnar blir beskjutna.

På senare år har de negativa konsekvenserna av fyrverkerier allt mer överskuggat den glädje de bidragit till – och nu har svenskarna fått nog.

En opinionsundersökning* gjord av YouGov på uppdrag av Newsner visar att mer än varannan person vill införa ett generellt förbud mot fyrverkerier i Sverige.

Fyrverkeriernas vara eller icke vara har debatterats flitigt i Sverige de senaste åren – och trenden att sätta stopp för försäljningen av raketer och smällare har blivit allt vanligare.

Inför nyårsafton 2016 valde exempelvis byggvaruhusjätten Bauhaus att helt sluta sälja fyrverkerier trots ett inkomstbortfall på 10-15 miljoner kronor, samtidigt som Arvika kommun gick i bräschen och skrotade sitt kommunala fyrverkeri.

”Det är inte rimligt att vi med fyrverkerier skapar risker och otrygghet. Det blir därför inget kommunalt fyrverkeri i hamnen i år. Avstå gärna från egna fyrverkerier. Tillsammans med våra nära och kära kan vi skapa glädje och samvaro under nyårsnatten, men det behöver vi inte göra med hjälp av fyrverkerier”, skrev Arvika kommun på sin hemsida i december.

Bildkälla: Shutterstock

Efter de kaotiska scenerna på nyårsafton 2016 startades också ett upprop på Facebook under namnet ”Fyrverkeribegränsningar”, där man ville se ett stopp för den fria användningen av fyrverkerier och den i dag tillåtna försäljningen till privatpersoner.

”Fyrverkerierna skrämmer, stör och skapar ångest hos många djur, både tama och vilda, småbarn, människor med krigsupplevelser och äldre”, skrev gruppen till uppropet som hittills har knappt 65 000 namnunderskrifter.

Bildkälla: Pixabay

Nu visar en opinionsundersökning gjord av YouGov/Newsner att majoriteten av svenskarna fått nog.

Mer än hälften, 52 procent, av de 1 518 män och kvinnor över 18 år i Sverige som har besvarat undersökningen tycker att Sverige borde införa ett generellt förbud mot fyrverkerier. 12 procent svarar vet ej medan 36 procent inte tycker att fyrverkerier borde förbjudas.

Sett till ålder är det framförallt män och kvinnor över 55 år som tycker att ett generellt förbud mot fyrverkerier borde införas i Sverige: 64 procent, att jämföra med 53 procent i åldrarna 35-53 och 40 procent i åldrarna 18-34.

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16-20 december 2016 har sammanlagt 1518 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

Vad tycker du? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!