Svenske Johan kidnappades av al-Qaida för 5 år sedan – nu släpps han fri

För svenske Johan Gustafsson blev motorcykelsemestern i Mali 2011 inte som han hade tänkt sig. När han besökte en restaurang i Timbuktu blev han kidnappad av terrorgruppen al-Qaida, och har levt i fångenskap sedan dess, fram till idag. Nu bekräftar politikern Margot Wallström att de lyckats få hem Johan. 

Året var 2011 och den 37 år gamla smålänningen Johan Gustafsson tog sin motorcykel från Stockholm och begav sig till Afrika för att semestra. Bara en och en halv månad in i semestern, närmare bestämt 25 november 2011, kidnappades Johan och två andra turister i Timbuktu. 

Bakom kidnappningen låg terrorgruppen al-Qaida, som krävde en lösensumma på 20 miljoner euro mot Johans frihet, en summa som försökt förhandlas ner av organisationen Gift of the Givers efter att Johans familj kontaktat dem, det berättar SVT
”Allt vi lyckades med var att sänka lösensumman från 20 miljoner euro till 8,5 miljoner, en summa som ingen av familjerna har råd att betala”, skriver Gift of the Givers enligt SVT.

Under tiden i fångenskap har svenska folket och politikerna engagerat sig i Johans kidnappning, och nu har det äntligen gett resultat. Nu bekräftar Sveriges utrikesminiser Margot Wallström att svensken är påväge hem. 

”Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige. Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt”. 

Enligt Margot Wallström är Johans frigivning ett resultat av samarbetet mellan Utrikesdepartementet, polisens nationella operativa avdelning (NOA) samt svenska och utländska myndigheter.

Äntligen får svenske Johan återförenas med sin familj. Dela gärna för att hylla alla som kämpat för hans frihet.