Svenske läkaren Jonas prisas med 150 000 kronor – skänker pengarna till välgörenhet

Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro och professor vid Karolinska institutet, är 2022 års mottagare av Svenska Läkaresällskapets (SLS) jubileumspris.

Nu skänker han prispengarna på 150 000 till välgörenhet.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro och professor vid Karolinska institutet, utsattes för hat och hot i sociala medier efter en studie om hur barn drabbats av covid-19.

Hatvågen ledde till att Jonas slutade forska och uttala sig om covid-19 i media. Men trots beslutet och de hätska kommentarerna stod Jonas fast vid sin slutsats att skolorna bör vara öppna under pandemin och i juni 2022 röstades Jonas F Ludvigsson fram till årets Örebroare  av tidningen Nerikes Allehandas läsare.

– Folkets pris känns ju fantastiskt! Jag är rörd, sade Jonas F Ludvigsson till  Nerikes Allehanda då.

I artikeln kommenterar Nerikes Allehandas chefredaktör valet av pristagare så här:

– Det här är priset för allt arbete du gjort, men också för att du vågar stå upp vid svåra etiska frågor och vågar hålla en linje. Du slår vakt om yttrandefriheten.

Jonas F Ludviggson, professor vid Karolinska Institutet och läkare vid Örebro Universitet
Foto: Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län/ TT

Prisas med 150 000 kronor

Nu får Örebroläkaren ytterligare ett pris. Denna gång prisas Jonas med Svenska Läkaresällskapets (SLS) jubileumspris för sin forskning som visar att acetylsalicylsyra i form av läkemedlet Trombyl kan minska risken för levercancer.

Priset är en medalj i silver och 150 000 kronor.

– Av de medicinska utmärkelser som man kan få i Sverige så är nog det här den jag helst vill ha, konstaterar Jonas F Ludvigsson. Dels är SLS en anrik organisation och dels är konkurrensen om det här priset hård eftersom det kan gå till alla som forskar inom medicinområdet, säger Jonas i ett pressmeddelande.

Jonas kommer behålla medaljen men pengarna, ja de väljer han att skänka till välgörenhet.

– Som barnläkare sympatiserar jag starkt med UNICEFS arbete och har därför bestämt mig för att stötta organisationens insatser med prissumman. Jag hoppas också att det kan få andra att göra likadant.