Svenskt universitet anklagas för djurplågeri – nu vill 80 000 stoppa djurförsöken

Hundar plågas och utsätts för onödigt lidande.

Det menar Djurrättsalliansen som anklagar Göteborgs universitet för djurplågeri, skriver Expressen.

Nu har Djurrättsalliansen samlat in över 80 000 underskrifter för att stoppa djurförsöken.

Samtidigt menar representanter för universitetet att det inte rör sig om djurplågeri.

Den ideella organisationen Djurrättsalliansen har det senaste decenniet följt det forskningsprojekt vid Göteborgs universitet där hundar används för forskningsändamål. I det här fallet för att testa tandimplantat.

Sex labradorer deltar i undersökningen, som Djurrättsalliansen likställer med djurplågeri, skriver Expressen.

– Problemen är många. De har inte alla liggplaster, vilket de enligt lag ska ha. Miljön de vistas i är torftig och när de drar ut hundarnas tänder och sätter in implantat så lider hundarna, det framkommer i journalerna. Hundarna drabbas även av förstoppning och får svårt att äta, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen, som hävdar att de tagit del av journalerna, till tidningen.

Så svarar Göteborgs universitet på anklagelserna

Enligt Daniel Rolke finns det även ett fall där en hund fått liggsår.

Representanter för Göteborgs universitet menar i sin tur att det inte rör sig om djurplågeri eftersom hundarna ges smärtlindring. I en intervju med Expressen medger de dock att en hund fått liggsår.

De säger att det ibland kan bli komplikationer, men när något inte går bra så drar de erfarenhet av det för att på så sätt försöka förbättra situationen.

FOTO: Shutterstock/ OBS. Genrebild

Över 80 000 vill stoppa djurförsöken på hundarna

För att stoppa djurförsöken har Djurrättsalliansen skapat en protestlista. Och enligt deras hemsida har de fått in totalt 84 232 underskrifter. De kräver nu att hundarna ska omplaceras och att de får rehabilitering samtidigt som försöken upphör.

De skriver vidare på sin hemsida att listan kommer att lämnas över till Göteborgs universitet under fredagen.

– Representanter från universitetet kommer att ta emot namninsamlingen och GU har även förmedlat att de är öppna för dialog framöver men att det inte blir imorgon (reds. anm. läs fredag), skriver organisationen, som även hoppas få till en offentlig debatt om djurförsöken.

 

Tycker du också att det är fel med djurförsök? Dela då vidare så fler får chans att ta del av informationen.