Svensktoppsstjärnans liv gick sönder efter framgången – så lever hon i dag

Svensktoppsstjärnans liv gick sönder efter framgången – så här lever hon i dag

”Säg är det konstigt att man längtar bort nån gång?”. Den frågan ställde sig Lena Andersson och hela svenska folket år 1971.

En då blott 15-årig Lena Andersson tog Sverige med storm och blev stjärna över en natt med den Stikkan Andersson-skrivna låttexten om att längta bort. Och efter denna låtsuccé fick Lena vara med om massor – det var folkparksturnéer, medverkan i TV:s stora flaggskepp ”Hylands hörna” och inte minst: Svensktoppen.

Låten gick direkt in på förstaplatsen och Lena blev en stor idol. Sedan väntade hela 79 spelningar på olika platser i landet det året.

Halmstad 1971-01-01 Sångerskan Lena Andersson uppträder vid en parkfestival Foto: Anders Kallersand / SvD / TT

I fortsättningen på 1970-talet blev det bland annat medverkan i Melodifestivalen 1972 med ”Säg det med en sång” och hon släppte även sin musik i Japan. Samma år som schlagersuccén mötte Lena två andra sångerskor som var på uppgång i karriären: Anni-Frid Lyngstad och Agneta Fältskog.

Tillsammans körade de bakom Ted Gärdestad på låten ”Helena” som finns på hans debut-LP. Några år senare dök Lena upp som bakgrundssångerska hos Agnetas och Anni-Frids nya projekt: ABBA …

Lena själv gav ut ett par tyska versioner av Stikkans och Björn och Bennys ABBA-hits (”Fernando”, ”SOS”) men i början på 1980-talet rann karriären ut i sanden. Albumet ”Det bästa som finns” från 1977 följdes upp av några samlings-LP:s – men 38 år senare var det dags för comeback! 2015 gavs skivan ”Open Your Heart” ut, och Lena Andersson turnerade i Sverige.

Sedan sommaren 2001 bor Lena nämligen inte i hemlandet.

Den sommaren blev en kärlekens sommar för Lena, som gifte sig med amerikanen Tobe Hubbard. I augusti flyttade det nygifta paret till USA där de bor än i dag.

När Lena Andersson Hubbard kom tillbaka till Sverige för sin turné för några år sedan berättade hon om sin kristna tro och sitt nya liv.

Lena Andersson efter succén: ”Jag förlorade min tro på människan”

Hon var bara 15 år och skulle fylla 16 den våren hon slog igenom fullständigt.

– Det är inget som man ångrar precis, men det var inte lätt. Det är inte normalt, det är för ungt. Jag skulle inte råda någon att börja så tidigt. Man har ingenting att hålla emot. Man får säga nej liksom, man måste inte säga ja till allting. Jag förlorade lite min tro på människan där ett tag. Jag tyckte folk var jobbiga, sade Lena i en intervju med den kristna tidningen Dagen 2015.

Hon började söka efter att hitta någonting mer i livet, och förklarar att hon började utforska sin barnatro på Gud. Lena provade på meditation, och det ledde henne in i litteraturens värld – men efter att ha läst böcker av olika gurus mådde hon inte bättre.

– Jag blev knepig helt enkelt, säger Lena och skrattar.

”Det händer att jag blir trött på vissa saker…”

Sen började hon läsa Bibeln och då föll bitarna på plats för henne. Sedan 1985 är hon frälst.

– Jag tror det var Gud som sa till mig, att ”du har ju inte läst Bibeln!”. Då gick jag till bokhyllan och började läsa den.

I en intervju med Kvällsposten har Lena Andersson berättat att hon inte längre längtar bort. Lena, som är utbildad undersköterska, trivs med sitt liv i USA där hon arbetar tillsammans med maken med musiken. Det blir en del gospel, ballader och jazz med kristna texter.

– Det händer att jag blir trött på vissa saker här och att man måste ordna allt själv, i Sverige tar staten hand om det mesta. Å andra sidan är det en friare livsstil här och det finns en rakhet som jag uppskattar, alla behöver inte tycka lika som i Sverige. I USA har kristna en röst, det har de inte i Sverige, sade Lena då till Kvällsposten.

Lena Andersson kommer hem till Sverige i sommar

Det året gjorde hon också ett framträdande i Bingolotto då Rickard Olsson var programledare.

Enligt hennes egen hemsida så kommer hon hem till Sverige i sommar – och spelar på flera platser i landet i juli, augusti och september.

Minns du hur det såg ut när Lena framförde ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång?”. Se efter själv i spelaren här:

https://www.youtube.com/watch?v=xALGA5mAzkk

Tack för alla härliga låtar, Lena. Genom historien har Sverige fostrat många musikaliska genier, och det är vårt uppdrag att även i fortsättningen komma ihåg dem alla. Dela för att hylla en svensktoppsfavorit från förr!

TV: De 10 låtarna som legat längst på Svensktoppen – hela listan