Sverige jämförs med Norge – nu sätter Anders Tegnell ner foten: ”Jag tror att det här…”

Att ställa Norges och Sveriges dödstal mot varandra är en ”helt felaktig jämförelse”, säger Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

Det har gått sex månader sedan Sverige fick sitt första bekräftade fall av covid-19.

Under fredagsmorgonen medverkade Anders Tegnell i SVT:s morgonstudion och svarade på frågor om den svenska strategin, men också kritiken och varför Sveriges dödstal är så mycket högre än våra grannländer.

Exempelvis har Sverige 5 739 dödsfall och över 80 000 bekräftade fall medan Norge hittills har 255 dödsfall och 9172 bekräftade fall, rapporterar SVT.

”Tittar på andra länder”

Men enligt Anders Tegnell går det inte att göra några jämförelser mellan länderna.

– Jag tror att det här är en helt felaktig jämförelse, det finns så väldigt mycket som skiljer oss från Norge när det gäller den här pandemin, säger han i SVT:s morgonstudio.

Statsepidemiologen menar vidare att Folkhälsomyndigheten i stället riktat blickarna åt länder som Storbritannien och Belgien som har en mer liknande utveckling.

– Vi hade en mycket mer drastisk start på pandemin i Sverige än i Norge. Man kom aldrig ens i närheten av de antal fall vi hade i Sverige redan innan man vidtog några åtgärder, säger han.

”Livet är sällan så enkelt”

Anders får frågan om det kan vara Norges hårdare restriktioner som gjort att de klarat sig bättre undan viruset. Men det har Anders Tegnell svårt att se i nuläget och menar att det finns länder, som likt Norge tagit till hårda restriktioner, men som klarat sig betydligt sämre än Norge.

– Man kan ju tro det när man tittar så här enkelt på det, men livet är sällan så enkelt. Man måste vara väldigt mycket mer uppmärksam på att bakom den här kurvan finns det väldigt många olika saker, som ser olika ut i de här länderna. Och vi kan inte bara jämföra oss med ett land, säger han till SVT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);