Sveriges brandmän rasar mot låga löner och dåliga villkor – har inte råd att jobba kvar

Att åka ifrån sina nära och kära för att göra ett jobb med livet som insats är en deltidsbrandmans plikt. När som helst på dygnet kan en brandman bli inringd, och då får familj och annat vänta. På de grunderna hotar flera av Sveriges brandmän att säga upp sig när OB-tillägget tas bort, något som kan få förödande konsekvenser för allmänheten. 

”Skulle du acceptera att dra i väg klockan fyra en onsdagsnatt eller mitt under fredagsmyset med barnen? Skulle du acceptera att missa att fira midsommar, jul och nyår med släkt och vänner? Skulle du acceptera att sätta ditt liv framför andras, dag efter dag, år efter år?”

Så lyder orden från flera av Sveriges brandmän som gått ut med ett offentligt uttalande i Expressen Debatt. Efter att ha blivit varse om det nya avtalet som träder i kraft efter årsskiftet gick flera av landets brandmän ihop och höjde sina röster. Det nya avtalet innebär bland annat att OB-ersättningen tas bort för alla deltidsbrandmän, det skriver Sveriges Radio. Som följd av detta har hela stationen i Grängesberg sagt upp sig och det har även 15 av 17 deltidsbrandmän i Lilla Edets kommun. 

”Det är härliga familjehelger för många. Jultrafiken är dock sällan mysig – olycksstatistiken är hög efter vägarna under storhelgerna. När olyckan är framme ringer du 112, då är det mest troligt att en av oss från deltidsstyrkorna dyker upp och klipper ut dig, eller släcker elden om det brinner. Vi gör allt i vår makt för att rädda dig när om dina tända adventsljus brinner ner och den torra mossan tar eld och sprider sig i huset. Vi – det vill säga några av de 10 000 deltidsbrandmän som finns i Sverige.”, skriver brandmännen på Expressen Debatt. 

Situationen beskrivs som alarmerande, och även fler orter kan komma att drabbas av de nya villkoren för Sveriges deltidsbrandmän. I Stockholm hotar just nu två stationer med att gå i Grängesbergs fotspår och säga upp sig.

Sveriges deltidsbrandmän ger oss ett tryggare samhälle och förtjänar därför bättre villkor. 
Dela för att uppmärksamma ämnet och göra skillnad.