Sveriges förenade muslimer förlorar statliga bidraget – tvingas betala tillbaka

Nu förlorar organisationen Sverige förenade muslimer, SFM, sitt statliga bidrag.

Och tvingas betala tillbaka en summa på 535 000 kronor.

De uttalanden som gjorts om kvinnor i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer”, skriver statliga myndigheten, som tog beslutet, rapporterar Aftonbladet.

Sveriges förenade muslimer har den senaste tiden mottagit hård kritik. Föreläsare som SFM bjudit in har vid tillfällen lärt ut kontroversiella åsikter, bland annat uttryckt tankar kring att kvinnor inte får lämna hemmet, inte visa hud, inte skämta eller bära parfym.

Nu har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, granskat föreningen och kommit fram till att SFM förlorar det statliga bidraget, skriver Aftonbladet.

Och måste betala tillbaka 535 000 kronor som man fick för ett projekt.

”Föreningen har bjudit in föreläsare som uttryckt icke-demokratiska idéer. I klipp från SFM:s Youtube-kanal publicerade i Aftonbladet i april 2017 uttrycker en inbjuden föreläsare åsikter om hur kvinnor ska agera och klä sig”, skriver Mucf i beslutet, uppger Aftonbladet.

Sverige förenade muslimer tycker själva att beslutet är felaktigt, och menar att videoklippen med föreläsare är gamla.  

– Detta är gamla videoklipp. Vi åtgärdade detta redan för längesen och tog ner filmerna från nätet långt innan Aftonbladet eller någon annan uppmärksammade dem. Vi har sedan jobbat hårt i organisationen för att se till att föreningen är en trygg plats för alla, säger Wassim Goma, ordförande för SFM, i ett pressmeddelande. 

Publicerad av Newsner, gilla gärna

 
 

Läs mer om...