Sveriges poliser i stor protest mot usla löner och dåliga arbetsvillkor.

Varje dag utsätts en polis för situationer många av oss aldrig ens kan föreställa oss. Det kan handla om situationer där polisen tar hand om kvinnor som utsatts för våldtäkter eller som blivit misshandlade såväl fysiskt som psykiskt. De får försöka övertala personer som står på kanten till en bro att livet visst är värt att leva och de får berätta för små barn att deras föräldrar aldrig mer kommer hem. För detta får en nyanställd polis 24 500 kronor. Nu har poliserna fått nog.

Poliser över hela landet har nu startat ett upprop för att få till en förbättring av sina arbetsvillkor och för att försöka få upp sina löner. Med uppropet vill de också uppmärksamma svenska folket om sin situation.

– Vi vill skapa någon form av debatt så att svenska folket förstår hur illa det är. Någon gång måste makthavarna börja lyssna på oss som jobbar där ute i verkligheten, säger initiativtagaren Lisa Reventberg till Sveriges Radio.

Lisa Reventberg berättar hur hon bestämde sig för att göra något efter att ha diskuterat polisernas arbetssituation med några kollegor. I en intern Facebook-grupp för poliser uppmanade hon andra att skriva personliga brev och skicka till politiker, höga polischefer och media.
Och gensvaret blev enormt – tusentals kollegor från hela landet svarade upp och skickade in handskrivna protestbrev.

– Det är personligt skrivna brev med olika sorters innehåll. Men många av breven handlar om poliser som snart finner varken ork eller motivation för att det inte fungerar privat- eller verksamhetsmässigt. Trots att man egentligen brinner för sitt jobb och vill jobba som polis, säger Lisa Reventberg till SR.

Poliserna vill med sin protest få upp sina löner till en nivå som bättre speglar det jobb de utför, men även arbetsvillkoren är något som behöver ses över.

– Många unga i tjänst varken orkar eller har råd att fortsätta. Vi har ingen som helst löneutveckling. Det finns poliser i landet som efter 10 års yttre tjänst tjänar 24 700. Vi följer inte ens inflationen, säger Lisa Reventberg till Expressen.

Från polisledningens håll vill man ännu inte uttala sig om protestbreven.

– Det är svårt att kommentera något som fortfarande ligger på posten, säger Stephan Ray, presskontakt på polisens nationella mediecenter till Expressen.

Newsner står på polisens sida i frågan och tycker att de förtjänar betydligt bättre betalt för allt viktigt jobb de gör, gilla gärna om du håller med