Sveriges rikaste är största skattesmitarna – ny studie avslöjar fusket

Det är de rikaste hushållen i Sverige som undanhåller mest skatt. 

Det avslöjas i en ny forskningsstudie, skriver SVT

De rikaste hushållen i Skandinavien är också de största skattesmitarna. Det visar sig i en forskningsstudie gjord vid Handelshögskolan vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.

Studien visar att de 1 000 rikaste hushållen i Skandinavien hållit undan 32 procent av skatten de skulle betalat – alltså drygt en tredjedel av skatten. För befolkningen som helhet är samma siffra tre procent, skriver SVT. 

– Det är överraskande att så mycket som hälften av pengarna som gömts undan för skatt utomlands tillhör de tusen rikaste hushållen i Skandinavien, säger en av forskarna, professor Annette Alstadsaeter vid Handelshögskolan vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, till SVT Nyheter.

– Fram tills nu har man utgått från att en stor del av skatteflykten handlar om småföretagare som fuskar, men det här resultatet visar något annat. Det är de rikaste som flyr skatt i störst utsträckning, säger Alstadsaeter.

Uppgifter om bankkonton i Schweiz, Panamaläckan samt Uppdrag gransknings avslöjande om svenskar som gjort självrättelser av utlandspengar ligger till grund för forskningsstudien. 

Dela om du också tycker det är en självklarhet att göra rätt för sig!

 

Publicerad av Newsner, gilla gärna