Sveriges rikaste kommun tvingas chockhöja skatten: ”Vi borgerliga hatar att höja skatten”

.

Sveriges rikaste kommun är i ekonomiskt krisläge. 

Nu tvingas de styrande i den borgerliga majoriteten med M, KD och L att chockhöja skatten. 

– Vi i den borgerliga majoriteten hatar att höja skatten, säger KD-politikern Joachim Gahm till Aftonbladet.

Danderyds kommun i Stockholms län är Sveriges rikaste kommun. Här är medianinkomsten högst i landet – 374 000 kronor som kan jämföras med resten av landet där snittet ligger på 279 000 kronor.

Men kommunen krisar ekonomiskt – och nu tvingas den politiska majoriteten, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, höja skatten med 1,40 kr per intjänad hundralapp. Detta från och med nu i maj och den nya skattesatsen kommer att bli 31,03 procent i kommunen.

I Sverige är det Dorotea kommun som har högst skattesats – 35,15 procent enligt SCB. Lägst har Österåkers kommun i Stockholms län med 29,18 procent. Danderyd var tidigare på plats fyra i ”lägstalistan” vad gäller kommunalskatt i kommunen.

Men nu tvingas den borgerliga majoriteten alltså höja skatten markant.

Foto: Wikimedia commons/Shutterstock

– Båda åtgärderna är helt nödvändiga – att minska kostnaderna och öka intäkterna – för att Danderyds kommun ska kunna fortsätta erbjuda kommunens invånare en hög kvalitet, med en stabil ekonomi, och med sikte på att sänka skatten igen under mandatperioden, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) i ett pressmeddelande.

Kommunen har gått med underskott de senaste två åren, och väntas göra detsamma även i år.

Förklaringen bakom Danderyds ekonomiska kris

Förklaringen är enligt kommunledningen flera. Bland annat att den kommunala verksamheten ”växt kraftigt” i några år, och dels att intäkterna från skatter blivit lägre än vad man gjort prognoser för.

Kommunledningen i Danderyd har under perioden sålt tillgångar löpande för att försöka balansera budgeten.

Men detta har alltså inte räckt – och det ekonomiska läget har i stället snabbt blivit sämre också eftersom kommunen inte haft någon buffert via överskottsmål.

Danderyds kommun tvingas göra besparingar och höja skatten

Nu kommer kommunledningen genomföra flera besparingar, men enligt Bocander kommer Danderyd att prioritera skola, förskola, vård och omsorg.

– Vår prioritering kommer även nu när vi ska genomföra besparingar och effektiviseringar att vara de kommunala kärnverksamheterna skola, förskola, vård och omsorg, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

Att skatten höjs så pass mycket är ovanligt, menar chefsekonomen på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Jag kan inte säga om det är ett rekord, men när man talar om en stor höjning brukar det handla om runt en krona. Jag kan inte på rak arm komma på att någon annan kommun har höjt så mycket de senaste åren, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, till SVT.

Vad tycker du om detta?