SVT lägger ner Plus efter 30 år – Sverker i tårar: ”Väldigt sorgligt”

SVT:s klassiska konsumentprogram ”Plus” går i graven. Det skriver programdirektörerna Jan Helin och Lena Glaser i en debattartikel på DN.se.

Samtidigt kommer SVT satsa på en klimatprofil med en utpräglad klimatprofil med bland annat en klimatreporter.

– Det är bara väldigt, väldigt sorgligt, säger den förre programledaren Sverker Olofsson till Expressen.

I måndags kom regeringen med sin nya proposition med villkor för Public Service sändningstillstånd för åren 2020-2025. Och nu, två dagar senare kommer programdirektörerna Jan Helin och Lena Glaser med nya besked kring SVT:s framtidsplaner.

SVT lägger ner Plus

Ett av beskeden är att det populära konsumentprogrammet Plus går i graven i sin nuvarande form.

Bildkälla: Skärmdump/SVT Play

”Till våren lägger vi ned Plus i dess nuvarande form för att utforska nya sätt att göra konsumentjournalistik. Namnet Plus hoppas vi ska kunna leva vidare i ny form framöver, skriver de i en debattartikel på DN.se.

Redan 1987 började SVT sända konsumentprogrammet ”Plus”. Från starten fram till 2010 var Sverker Olofsson programledare för det populära programmet och har efter det ersatts av flera efterträdare. Men nästa vår går det populära programmet i graven.

Sverker Olofsson: ”Så jäkla tråkigt”

Den folkkära programledaren är ledsen när han nås av beskedet.

– Det är bara väldigt, väldigt sorgligt. När du säger att man lägger ned Plus så tänker jag ”gud så tråkigt”, jag blir nästan gråtmild. Jag körde ju Plus i 23 år och gjorde över 600 program. Och jag kan verkligen säga det: Herregud vilken nytta det här programmet gjorde för människor som faktiskt inte har någon röst, säger Sverker Olofsson till Expressen och fortsätter:

– Alla de här kändisarna kan snacka om vad jävla skit som helst i tv och tidningar – men Plus var ett program som tog fram de bekymmer som människor som du normalt aldrig träffar i medierna har. Det är så jäkla tråkigt om de ska tappa den kanalen.

Foto: Samuel Pettersson/TT Nyhetsbyrån

Satsar på klimatprofil

Samtidigt kommer SVT att satsa på en uttalad klimatprofil där man bland annat kommer ha en specifik klimatkorrespondent.

I debattartikeln skriver Jan Helin och Sara Glaser om ytterligare planer för SVT:s framtid.

Vad tycker du om att SVT lägger ner Plus?

Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!