SVT-profilen död – författaren Disa Åberg blev 74 år

.

Disa Åberg, som var programledare i SVT:s ”Cafe Luleå” och författare, har avlidit.

Efter en längre tids sjukdom kom beskedet om hennes bortgång under helgen till förlaget. 

Hon blev 74 år. 

Disa växte upp i Västerbotten men levde också i Stockholm. Enligt ett författarporträtt av förlaget var hennes ledord i livet frihet, självförverkligande och lärande.

Hon var bland annat programledare i SVT:s ”Café Luleå”, rapporterar Expressen. Hon arbetade även som kulturchef i Helsingborg en tid. Men hon var även känd som författare. Hon gav ut böckerna ”Operamopsen: en sällsam kärlekshistoria” och ”Sicilia Amore” på Ordberoende förlag.

©SCANPIX SWEDEN, 1998-02-04. Disa Åberg (nedre raden fr. v) porträtterad utanför TV-huset i Stockholm med flera kollegor år 1998. Sveriges Television presenterar en tema-vecka kallad Mars möter Venus. Programmen kommer att belysa jämställdhet mellan könen. Bilden (främre raden fr.v): Initiativtagarna Disa Åberg och Lotta Moberg. (Bakre raden fr.v): programledarna Magnus Karlsson, Anneli Gardell, Karin Arvidsson och Siewert Öholm. Foto: Eric Roxfeldt/TT

”Hon hade en sådan livsglädje och energi”

– Vi fick veta igår att hon somnat in i fredags och vi är alla väldigt ledsna på förlaget. Även om Disa var sjuk redan när jag lärde känna henne så ville jag inte tro att den här dagen skulle komma. Hon hade en sådan livslädje och energi, säger förlagschefen på Ordberoende förlag, Ewa Åkerlind, till sajten Boktugg.

På förlagets Facebook-sida har Ewa skrivit en lång och berörande text för att hedra minnet av vännen och kollegan.

”Fina Disa finns inte med oss längre. Med stor sorg i hjärtat vill vi dela med oss av detta trösterika citat från hennes första roman Operamopsen, som hon skrev tillsammans med dottern Linda Bonaventura ”Jo, älskade Malcolm, jag tänker att hela människan förvandlas till ett moln av stoft och i molnet kan man urskilja små partiklar av guld. Guldstoftet, det är själen, kärleken, som jag kommer att pudra dig med när min kropp är borta. Du kommer att känna det som ett behagligt vårregn, särskilt när du är ledsen och behöver det. Jag överger dig aldrig!” Våra tankar går till familjen”, skriver Ewa på förlagets Facebook-sida.

Fina Disa finns inte med oss längre. Med stor sorg i hjärtat vill vi dela med oss av detta trösterika citat från hennes…

Posted by Ordberoende Förlag AB on Monday, 10 June 2019

Vila i frid, Disa.