SVT pudlar efter nazist-miss i sändningen – inför miljonpublik

SVT benämnde ökände toppnazisten Herman Göring som ”tysk politiker”.

Nu pudlar tv-kanalen, skriver Göteborgs-Posten.

Det var i torsdagens avsnitt av Antikrundan som SVT beskrev nazisten Herman Göring (1893-1946), en av Hitlers närmaste män under Andra världskriget, som ”tysk politiker” i rutan.

Herman Göring, tysk nazist under Förintelsen. Foto: Robert Röhr/Wikimedia commons

I programmet visar en av gästerna upp en ring som gått i arv.

– Är det en familjeklenod? säger Carolina Jüür, som är SVT:s expert på silver och smycken i programmet.

– Ja, det var min mormors mor som fick den av Carin Göring, hon var sjuksyster på Sofiahemmet. Hon fick den när hon dog tidigt 30-tal, säger gästen som vill få sin ring värderad.

Sekunder senare visar SVT upp en faktaruta i bild. Den visar just Carin Göring – och under bilden står det att hon var ”Herman Görings (tysk politiker) första fru”.

Men att Herman Göring dömdes för krigsförbrytelser och var en toppnazist under Förintelsen – det nämns inte alls.

– Han bar ett direkt ansvar för förintelsen av sex miljoner judar, och många miljoner andra människor dödades också på grund av hans order, säger historieexperten Christer Bergström till Göteborgs-Posten.

Efter hård kritik från historiker pudlar nu SVT.

Antikrundan i SVT 2015 Bildtext:Producenten Pernilla Månsson Colt, experten Knut Knutson och programledaren Anne Lundberg ser fram emot nya inspelningar för Antikrundan 2015. Foto:Carl-Johan Söder/SVT

– Vi har gått på vad nationalencyklopedin har skrivit, men naturligtvis skulle vi även skrivit ut att han var nazist, säger Victoria Nordansjö som är pressansvarig på SVT, till GP.

Samtidigt meddelar public service-kanalen att förändringar nu kommer att ske. När programmet visas i repris i tv så kommer missen att åtgärdas – samtidigt som det även kommer att klippas om i SVT Play.

Antikrundan är en riktig långkörare i SVT som tidigare om åren haft miljonpublik under sina sändningar.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.