SVT:s besked efter Bengt Feldreich död – ändringen i ”Kalle Anka” efter familjens önskan

Tidigare i år lämnade älskade och omåttligt populära Bengt Feldreich oss. Hans röst är förevigad med julafton och ”Kalla Anka och hans vänner firar jul”.

Nu ger profilens familj besked om årets jul.

– Jag tror att pappa skulle vara glad att om det bereder svenska folket glädje, säger sonen Kent Feldreich till Aftonbladet.

Varje år är det en stor tradition att se ”Kalla Anka och hans vänner firar jul” i de svenska stugorna.

En av de som är starkt förknippade med julen är Bengt Feldreich.

Men tidigare i höst dog älskade profilen, 94 år gammal och för många har det varit ovisst kring framtiden för programmet, då Bengt varje år spelade in nya röstpålägg.

Nu berättar Aftonbladet att Bengt hann spela in årets röstpålägg innan hans tragiska bortgång.

– Den stora delen av programmet har återanvänts varje år. Där har vi rättigheterna och vi på SVT vill gärna fortsätta att använda Bengt Feldreichs röst, eftersom han är en så stor del av jultraditionen, säger Stephen Mowbray, chef för inköp på SVT till tidningen och fortsätter:

– Sen har Bengt varje år kommit till vår dubbningsstudio för att spela in en ny kort sekvens varje år. Det rör sig om en kort mening för att presentera ett eller två nya klipp som läggs in. Det är redan inspelat i år, allt är redan inspelat.

STOCKHOLM 20081210 Herr Julafton – alias Bengt Feldreich. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / TT

Familjens godkännande

Men även om det redan är inspelat har SVT varit tvungna att gå ett godkännande från Bengts familj innan de kunnat använda klippet.

– Jag tror att pappa skulle vara glad. Att om det bereder svenska folket glädje så är han glad att kunna bidra med det. Så vi barn tycker att det är helt okej, jag och mina syskon, säger sonen Kent Feldreich till Aftonbladet.

Kent Feldreich berättar att pappan begravits omgiven av sina närmaste.

– Han ville det uttryckligen. han sa att ni har fått dela mig med så många andra genom åren och den här stunden vill jag att ni ska ha för er själva. Så det var för släkten helt enkelt, säger han.

Hur det blir med ”Kalle Anka och hans vänner firar jul” på SVT nästa år, när Bengt Feldreich inte längre har möjlighet att spela in nya sekvenser är ännu inte bestämt.

– Vi hoppas att kunna fortsätta som vanligt, kanske utan att ha någon röst inför de nya klippen, men det måste vi prata med Bengt Feldreichs familj om, säger SVT:s inköpschef Stephen Mowbray.

Wow vilket glädjebesked! Detta är ju verkligen fint att vi får höra Bengts underbara röst! Vi glömmer han aldrig! Vila i frid!