SVT:s fina besked: Så blir Bengt Feldreich kvar i Kalle Ankas jul – efter sin död

Bengt Feldreich är för många svenskar starkt förknippad med julafton och Kalle Anka.

Men trots att den folkkära tv-legendaren inte längre finns med oss, kommer hans röst att fortsätta höras i det klassiska julaftonsprogrammet.

– Det känns bra, säger SVT:s inköpschef Stephen Mowbray till Aftonbladet.

”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” är en kär tradition i många svenskars julfirande.

Det klassiska tv-programmet har sänts på SVT varje julafton sedan 1960 – och varje år bänkar sig miljoner svenskar framför tv:n för att se när Kalle Anka, Musse Pigg, Askungen, Snövit och de andra Disney-figurerna önskar god jul.

En lika självklar del i programmet har varit tv-legendaren Bengt Feldreich, som ända sedan starten stått för den svenska berättarrösten och presenterat de olika inslagen.

Men i oktober förra året somnade Bengt Feldreich in, 94 år gammal.

Sedan dess har många undrat hur det kommer att bli med ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” i fortsättningen.

bengt feldreich
STOCKHOLM 20081210 Herr Julafton – alias Bengt Feldreich. Varje år kommer han till SVT:s inspelningsstudio för att läsa in nya påannonser för Disneys julfilmer. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Bengt Feldreichs röst blir kvar i ”Kalle Anka”

Förra julen hördes ändå Feldreich presentera de årliga nya överraskningarna. Då berodde det på att tv-profilen hann spela in nya röstpålägg innan sin död.

– Jag tror att pappa skulle vara glad. Att om det bereder svenska folket glädje så är han glad att kunna bidra med det. Så vi barn tycker att det är helt okej, jag och mina syskon, sa sonen Kent Feldreich då till Aftonbladet.

Men hur framtiden skulle bli för programmet, visste inte SVT då.

Nu kan kanalen dock meddela att Bengt Feldreichs legendariska röst kommer att hålla tv-tittarna sällskap på julafton även i fortsättningen.

– Det blir Bengts röst framöver. Vi är överens med familjen och har ett nytt avtal. Det var en lång förhandling med Disney, men nu är vi klara. Vi har fått till ett avtal för flera år framåt, säger Stephen Mowbray, inköpschef på SVT, till Aftonbladet.

kalle anka och hans vänner önskar god jul
STOCKHOLM 20191224 Barn som tittar på Kalle Ankas jul på SVT på julafton. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Så presenteras årets överraskningar i Kalle Anka på julafton

Lösningen är gjord på så sätt att de nya, årliga överraskningarna får allmänna presentationer istället för en ingående beskrivning.

Feldreichs röst kommer därför höras säga: ”Nu lämnar vi Kalle Anka och Musse Pigg och deras vänner och kollar in årets överraskning”. Detta skriver Aftonbladet.

Enligt Stephen Mowbray är Bengt Feldrichs anhöriga nöjda med den nya överenskommelsen.

– Det känns bra. Vi har pratat med Bengts familj och de är nöjda. Han är en del av julen, säger Mowbray till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required