SVT:s skrällbesked – här är programledarna till Melodifestivalen 2020

Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin blir SVT:s programledare för flaggskeppet Melodifestivalen 2020.

Det avslöjade kanalen i ett pressmeddelande vid 10-tiden på tisdagen.

Här är deras första ord efter nyheten!

David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson programledare för Melodifestivalen 2020. Foto: Eva Edsjö/SVT
David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson programledare för Melodifestivalen 2020. Foto: Eva Edsjö/SVT

– Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin är en trio med en kemi som sprakar och värmer. De är alla tre underhållare av rang med en nära relation till sin publik. Var och en har en speciell lyskraft och oanade talanger som det ska bli härligt att ge Melodifestivalens tittare i vinter, säger SVT:s Christel Tholse Willers, exekutiv producent, om valet i ett pressmeddelande.

Lina Hedlund är känd från Alcazar och artistkollegan Linnea Henriksson har bland annat varit med i Så mycket bättre.

David Sundin är komiker och programledare.

”Är bubblande glad”

– Tittarna kan förvänta sig en musikalisk fest, där vi får se både väntade och oväntade sidor av oss alla tre. Det vi främst har gemensamt är att vi alla hyser en stor kärlek till Melodifestivalen och det är en viktig grund för att vi ska gå in med all kraft och energi tillsammans, säger Lina Hedlund i ett pressmeddelande från SVT.

Hon har själv tävlat sex gånger såväl solo som med discogruppen Alcazar. 2014 slutade hon trea med gruppens bidrag ”Blame it on the disco”.

Linnea Henriksson programledare för Melodifestivalen med Lina Hedlund och David Sundin

Linnea Henriksson om att leda schlagern:

– Världens största ära! Är så bubblande glad över förtroendet att få ta hand om svenska folket och alla som tävlar i denna fest alla är inbjudna till. Och som låtskrivare är det mäktigt att sex veckor varje år handlar om att hitta den bästa låten, att hela Sverige engagerar sig i något så nördigt som textrader och tonartshöjningar. Ska bli superspännande att få ta del av det såhär!

Henriksson har själv aldrig tävlat i Melodifestivalen, men har ändå lite tidigare erfarenhet från SVT:s stora underhållningsprogram.

– Förutom samtliga finaler vid tv:n med paljettstass, hemmagjort röstningsformulär och tacos? Körade bakom Carolina Wallin Perez bidrag ”Sanningen” 2012, dock inte live, och hade äran att vara mellanakt 2018, säger Linnea Henriksson i pressmeddelandet.

Gjort humorsuccé med Babben – nu är David Sundin klar för Melodifestivalen 2020

Komikern David Sundin har bland annat setts i Kristallen-vinnande programmet ”Bäst i test” som går på SVT. Där har han gjort stor humorsuccé med Babben Larsson.

Nu ser han fram emot att leda Melodifestivalen i direktsändning inför miljontals tv-tittare tillsammans med Hedlund och Henriksson.

– Vi har en otrolig samsyn på det här uppdraget och är lika på en massa sätt och där vi är olika kompletterar vi istället varandra. Framförallt känns det väldigt tryggt att Lina och Linnea är så sjukt mycket bättre än mig på att sjunga så dom får kanske dra ett lite större lass just där, säger David Sundin som också skrivit manuset till Melodifestivalen två gånger tidigare.

När han ombeds berätta om sin favoritprogramledare i schlagern genom åren svarar han:

– Janne ”Loffe” Carlsson. Programmet var ju inte lika storslaget och välrepeterat då men han hade en otroligt avslappnad inställning till det hela.

Melodifestivalen 2020 inleds 1 februari i Linköping med deltävling 1, fortsätter sedan till Göteborg 8 februari, Luleå 15 februari och Malmö 22 februari. Sedan väntar Andra chansen i Eskilstuna den 29 februari och avslutas med finalen i Stockholm 7 mars 2020.

Förra årets vinnare John Lundvik. Foto: TT

Vad tycker du om SVT:s val? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!