Tågresenärer satt fast i 40 minusgrader – då ryckte byborna ut till deras hjälp

Snö och kyla har en förmåga att ställa till med problem, inte minst i kollektivtrafiken. Men som tur är finns det allt som oftast medmänniskor som sträcker ut en hand och visar stort hjärta i prekära situationer.

Som byborna i Nattavaara – vars blixtsnabba agerande under onsdagskvällen räddade de 150 tågresenärer som satt fast i skogen i 40 minusgrader.

Det var på tåget mellan Kiruna och Luleå som det under onsdagskvällen plötsligt tog tvärstopp. Strömmen försvann – och mitt ute i skogen satt 150 tågresenärer och huttrade i 40 minusgrader.

– Det börjar kännas kyligt, det är nog minus 25 här inne. Nu är det lugnt, men det var livligt ett tag, säger Gudrun Hörnell, som satt fast i de mörka vagnarna, till NSD.

Så småningom kom dock deras räddning. Resenärerna evakuerades in till Nattavaara – och där stod byborna redo att hjälpa till så mycket de bara kunde. Vid tågstationen fanns bilar på plats för att köra skytteltrafik till en församlingsgård, som i sin tur öppnades för att bidra med värme och mat.

– Vi dukade upp rejält med fika och ordnade med allt åt dem, bjöd på kaffe och fika. Och så öppnade butiken så de kunde handla så det var inga sura miner, säger Håkan Persson på församlingsgården i Nattavaara till SVT Nyheter.

Under natten kunde tåget sedan bogseras vidare – och på torsdagsmorgonen nådde det äntligen slutdestinationen Luleå.

Men hade det inte varit för byborna i Nattavaara så hade det kunnat bli en betydligt tuffare natt.

– Invånarna i Nattavaara är kvällens hjältar, det tackar vi för, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour till Dagens Nyheter.

Bildkälla: Shutterstock/Wikipedia

Så här borde vi alla ställa upp för våra medmänniskor. Dela gärna vidare för att hylla byborna i Nattavaara!