Tareq Taylor bröt nacken – här är hans nya framtidsbesked

Tareq Taylor, 50, bröt nacken och hela Sverige höll andan.
Nu är den folkkäre kocken tillbaka.
I en stor intervju med Newsner berättar han om sina framtidsutsikter efter otäcka olyckan, de nya TV-jobben – och tackar för det varma stöd han fick från svenska folket.
– Det var nära ögat om man säger så. Jag är lyckligt lottad som kan stå här utan men, säger Tareq Taylor.

Slutet på sommaren var riktigt otäck. Tv-kocken Tareq Taylor var med om en kitesurfingolycka och bröt nacken. Svenska folket höll andan och tummarna för att allting skulle gå bra.

Nu är Taylor, 50, mirakulöst tillbaka.

– Jag mår bra. Det gör jag, säger han.

Det var i augusti månad som olyckan var framme. Taylor blev stelopererad i nacken.

– Herregud ja, det var nära ögat om man säger så. Jag är lyckligt lottad som kan stå här utan men.

Den folkkära TV-kocken har inga bestående men. Samtidigt uppger han att han förmodligen kommer behöva hålla på med sjukgymnastik livet ut.

Vid en pressträff inför kommande säsongen av SVT:s ”Stjärnorna på slottet” där Taylor är med som kock för andra året i rad, berättar han för Aftonbladet att han förmodligen kommer få hålla på med sjukgymnastik varje dag hela sitt liv.

– Jag måste göra sjukgymnastik varje dag, men förutom det har jag full känsel och motorik. Jag har ingenting att klaga på, säger Tareq till Newsner.

Och fortsätter:

– Vissa morgnar är man kanske lite trött, och då får man ta det på kvällen. Men en halvtimme om dagen måste man kunna undvara för att hålla sig gående.

Vad sa läkarna till dig efteråt?

– En av kommentarerna jag fick var att det är ungefär två procent av alla som kommer in med den här typen av skada som har de förutsättningarna som jag hade för att komma ur det, oskadd. Och fullt återställd, så jag har haft en enorm tur, säger Tareq.

Som är tacksam.

– Det är säkert än färre än så som, efter operationer och rehab, kan stå och säga att de är fullt återställda som om ingenting har hänt.

Efter operationen har han långsamt fått jobba sig tillbaka. Nu har det gått fyra månader när han visar upp ärret på halsen.

– Jag har inga bekymmer av det. Jag kan känna av det stundtals, om det stöter och vickar mycket eller om jag råkar springa in i en vägg eller någonting annat kan jag känna att någonting inne i nacken är ömtåligare än tidigare. Men annars har jag inget som bekymrar mig, säger Tareq Taylor.

I dag ser han tillbaka på tiden på sjukhus med viss fasa.

– Det fanns väl en stund när jag låg däruppe som jag var orolig och rädd och insåg att livet kan förändras väldigt snabbt. Jag hoppas att det har gjort mig mer medveten om livet, att man behöver vara mer i stunden. Det är det som varit viktigt för mig, att omvärdera vad jag sysslar med. Eller rättare sagt förstå varför jag gör det jag gör. Och inse att det måste vara viktigt för mig och andra. Det låter jättefånigt när jag säger så, jag har svårt att formulera det upptäcker jag.

Att man känner mening i tillvaron?

– Ja… Fan det är gött att leva, och det ska fan vara ordenligt och skönt att leva också. Man måste ta tillvara på de stunder där man kan leva, inte springa och gömma sig för livet. Ibland ska det göra ont, och ibland ska det vara härligt och skönt.

Han menar att han nu fått större förståelse för vad han vill göra – nu och i framtiden.

– Det tror jag är min lärdom av det, att vara medveten om att de där stunderna betyder nånting, och göra sånt som betyder nånting. Inte bara flaxa omkring överallt och doppa tårna lite grann i vattnet, för mig är det viktigt att göra det ordentligt. Att djupdyka i det, vad jag än vill göra i framtiden så har jag sagt att jag ska hoppa i med huvudet före. Att man är närvarande i det man sysslar med, och det har jag varit dålig på tidigare.

Vad väntar härnäst?

– Jag vet att jag vill fortsätta jobba med det jag jobbar med. Jag vet att jag vill fortsätta göra människor glada.

”Önskar att alla som blivit sjuka kan få det stödet jag fick”

På sociala medier fick Taylor tusentals kommentarer från människor i hela landet som ville önska honom all lycka i processen efter operationen.

– Jag har aldrig fått så mycket uppmärksamhet någonsin, säger en rörd Tareq.

Det hjälpte dig i processen när du skulle komma tillbaka efter olyckan?

– Jamen Gud, ja. Jag önskar att alla som råkat ut för en olycka, blivit sjuka eller någonting kunde få det. För det är enormt vad det hjälper. Den där boosten man får… En stor del av återhämtningen är ju den mentala processen att ta sig framåt. Kan man göra det positivt och känna att det finns jättemycket därborta att kämpa för så kommer man tillbaka mycket snabbare. Man kommer också förmodligen ur olyckan på ett annat sätt. Jag har haft enorm tur. Enorm glädje av allt det stöd man har fått.

Tareq Taylors framtidsbesked – kommer tillbaka med ännu mer program i SVT

Och vad framtiden har att erbjuda Tareq är förstås fler TV-uppdrag. Efter årsskiftet sänds en ny upplaga av ”Trädgårdstider” i SVT där Tareq är med igen.

– Jag ska göra lite fler tv-program. Det blir ”Trädgårdstider” som vanligt, jag har gjort en inspelning i Palestina tillsammans med min pappa och bror som kommer till hösten eller vintern nästa år. Jag ska iväg på en produktion i januari, februari som jag inte kan säga någonting om än.

I ”Stjärnorna på slottet” som har premiär i SVT 28 december hyllar han hela gänget, som bland annat består av Pernilla Wahlgren och Björn Kjellman.

– Det är mycket skratt! Haha. När kamerorna är av så slutar det inte. De är helsköna. Det är härligt och roligt att umgås med dem, och efter inspelningarna var de inte trötta på varandra utan det festas vidare.

Det är full fart helt enkelt, så roligt att se dig tillbaka!

– Ja det är det, tack så mycket, säger Tareq Taylor.

STOCKHOLM 20191210 Tareq Taylor under en pressträff för Stjärnorna på slottet. Foto: Stina Stjernkvist / TT / kod 11610

Dela gärna vidare inlägget om du också uppskattar Tareq och hans vilja och kämpaglöd!

TV: Recept, lussesemla med Dumle