Tegnells kritik – efter utspelet från Trumps minister: ”Myter och rykten…”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagade Kina för att ha skapat coronaviruset i ett laboratorium.

Ett utspel som nu tillbakavisas av Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Coronaviruset fortsätter att härja och skörda sina dödsoffer. Samtidigt går världens makthavare och letar syndabockar.

Inte minst USA och Kina har haft uppmärksammade coronabråk. Donald Trumps regering har varit öppet kritiska mot Kinas hantering av coronaviruset, medan Kinas utrikesdepartement enligt SvD menar att amerikansk militär har fört in viruset i landet.

Så sent som för några dagar sedan gick också USA:s utrikesminister Mike Pompeo ut med ett uppmärksammat utspel. Han antydde då att viruset har skapats av människor, i ett laboratorium i Kina.

– Det är inte första gången som världen exponerats för virus som ett resultat av misslyckanden i ett kinesiskt labb, sa Mike Pompeo i ”This Week” enligt Aftonbladet.

anders tegnell, donald trump, mike pompeo
Foto: Claudio Bresciani, TT / Alex Brandon, AP Photo

Tegnells kritik mot utspelet

Ett utspel som nu avfärdas av statsepidemiolog Anders Tegnell. Han går istället på WHO:s linje om att viruset kommer från djurvärlden – och ser det som osannolikt att viruset, som Pompeo påstår, ska ha skapats av människor.

– Det är mycket otroligt. Jag har inte sett några som helst bevis som pekar åt det hållet, säger Tegnell till Aftonbladet.

Tegnell menar att den amerikanske ministerns utspel bara blir ett i raden av alla de rykten om coronaviruset som cirkulerar på nätet.

– Det surrar väldigt mycket myter och rykten om den här sjukdomen hela tiden, säger Anders Tegnell.

Vad tror du om detta? Lämna gärna en kommentar!